30825

Кийт Харинг – създателя на графити изкуството

By Тони Тодорова, 04.04.2014

За баща на уличното изкуство и причината, то да плъзне навсякъде по света, се смята, че това Кийт Харинг. Той е роден на 4 май 1958 година в Рединг, Пенсилвания.

Развил любовта си към изкуството още от ранна детска възраст, той усвоил основните умения, предадени от баща му, от популярната култура за времето му, както и от д-р Сус (Dr. Seuss) и анимационната компания Walt Disney.

KEITH-HARING-THE-MESSAGE

Завършвайки гимназия през 1976г. Харинг се записва да учи в професионално училище за изкуства в Питсбърг – “commercial arts school”. Първата си изложба той открива през 1978 година в Центъра на занаятите и изкуствата в Питсбърг. Същата година Харинг се мести в Ню Йорк, където продължава следването си, но този път в сферата на визуалните изкуства. Това е пътят, по който Кийт Харинг започва да развива идеята си за изкуство извън галериите. Той открива процъфтяваща алтернативна общност свързана с изкуствата, която се развива извън музеи и галерии, а по центъра, улиците, подлезите и пространствата в клубове и бивши танцови зали. Негови приятели стават художниците Кени Шарф (Kenny Scharf) и Жан-Мишел Баският (Jean-Michel Basquiat). Палейки се от новата цветна и жива среда, в която заживява, Кийт започва да организира изложби и участия в Club 57 и подобни алтернативни места, обичащи изкуството.

Хората, от които Кийт се вдъхновява в работата си са Жан Дъбъфет, Пиер Алешински, Уилям Бъроуз, Брион Гюсин, Робърт Анри и много други. Те утвърждават независимостта на художника и способността им да бъдат различни. Посвещавайки се на кариерата си, Кийт Харинг обезателно решава да създаде едно върховно улично изкуство, което да облъчи града с цветност, яркост и викове, под формата на рисунки. Учейки в професионалното училище за изкуства, той експериментира с видео, монтаж и колаж, но това не е толкова достъпно за широката аудитория. Той желае нещо по-грандиозно, и не само, че иска да го представи, но иска и да общува чрез своето изкуство.

3279852696_9c30afcb6e_o

През 1980 година Харинг забелязва неизползвани рекламни панели в станциите на метрото, покрити с матова черна хартия. Започнал да рисува по тях с бях тебешир, докато не изпълнил с рисунки всички станции. В период от 5 години, той изпълва обществените пространства с тези бързи, ритмични линии. Този непрекъснат поток от образи из целия Ню Йорк привлича вниманието на всички мигновено. Харинг казва: „ Метрото се превърна в моя „лаборатория” за изработването на идеите ми и експериментирането с прости линии”.

В период от 9 години (1980-1989 година) Харинг получава международно признание. Труда му се възнаграждава с много поръчки за декори за театри и клубове, развиват негов дизайн на часовници Swatch и рекламни кампании за водка Absolut.

keith-haring-street-art-NYC

През април 1986 година Харинг отваря Поп арт магазин за продажба на тениски, играчки, плакати и т.н., носещи неговите изображения. Целта му е да доближи хората до изкуството си. Магазинът получава доста критики от мнозина в света на изкуството, но Кийт Харинг вярва в собствените си способности и разчита на подкрепата на свои приятели, фенове и наставници, включително и Анди Уорхол.

32

.IMG_6644

През цялостната си кариера, Харинг отпращал чрез изкуството си социални послания. За 7 години, той успява да направи повече от 50 обществени творби в десетки градове по света, много от които са създадени за благотворителни организации, болници, центрове за дневни грижи за деца и домове за сираци.

През 1988 година Кийт Харинг е диагностициран с вируса на СПИН. След точно една година, той създава фондация „Кийт Харинг”, която има за цел да осигури финансиране и образност на организации на СПИН и детски предавания. През последните години от своя живот, той се съсредоточава да говори активно за своето заболяване, желаейки повече хора да разберат за болестта СПИН.

haring_slides_22

По време на кратката си, но интензивна кариера, Харинг е участвал в над 100 солови и групови изложби. Той е обект на внимание на повече от 40 вида медии. С изразяването на универсалните концепции за раждане, смърт, любов, секс и война, той защитава силата на своите изображения, като те се превръщат в универсален визуален език през 20-ти век. Хора като Мадона (Madonna), Грейс Джоунс (Grace Jones), Бил Джоунс (Bill T. Jones), Тимъти Лиъри (Timoty Leary), Джени Холзер (Jenny Holzer), Йоко Оно (Yoko Ono) и Анди Уърхол (Andy Warhol) го подкрепят безрезервно.

На 16 февруари 1990 година Кийт Харинг умира от свързани със СПИН усложнения на 31 години.

Tuttomondo_-_Haring_front

2012_05_haring_718_400_80_s_c1

05haring.span

 

 


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

3 коментара

  1. ¿? казва:

    RESPECT! R.I.P

  2. Beni казва:

    If your arltices are always this helpful, „I’ll be back.“

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *