de0b5b0babf72371db6676d7b45bae03

ЛИЧНИТЕ ГРАФИТИ НА BANKSY

By Тони Тодорова, 04.04.2014

Когато говорим за изкуство, то не винаги е длъжно да се поставя в рамка и галерия
„Street Art” това е градската култура – графитите. Името graffiti идва от италианската дума graffiare и означава одрасквам повърхност, набраздявам. Някои изкуствоведи твърдят, че за първите графити се водят праисторическите рисунки в пещерите. В действителност графитаджиите се появяват през 20ти век и това е начин за общуване между хип-хоп и рап бандите.
banksy-dreams_00349040
 Един от най-известните и влиятелни артисти в тази сфера и заслужил определено мястото си сред големите имена на художниците, е Banksy. Той е роден в Бристъл, Англия, където се намират и повечето му графити. Придобил световноизвестна слава, неговата концепция е насочена към субкултурата и социалните статуси на хората.
Banksy никога не е разкривал самоличността си, но възгледите му са ясно изобразени в творчестото. Той изобразява сатиричният си, черен хумор на улични пространства по сгради, мостове, улици, заводи из целия свят. Наблюдатели отбелязват, че стилът му напомня на Le Rat Blek, който предимно работи с шаблони. Но въпреки това, Bansky твърди, че в базирал голяма част от творчеството си върху музиката на британската трип-хоп група Massive Attack.
bank-16-girl-searching-soldier-can-we-get-banksy-thread-going-hd-wallpapers
Известен с презрението си към правителството, неговите  графити са етикирани като  вандализъм. Но той провокира зрителската мисъл. Жаждата за свобода, манипулираното общество и подчинението пред властта са основни теми, които са засегнати в графитите му. Въпреки, че не показва самоличността си, може би, за да запази свободата си, той се бунтува срещу безпорядъка в политическата сфера и подбужда съзнанието на своите почитатели.
Графитите му са уникални и в света на изкуството се ценят като доста скъпи. Щастливци са тези, чиито стени са изрисувани от спрейовете на Banksy. Негови графити са били изложени в музеи в Лондон, Ню Йорк и дори в Лувъра в Париж
Banksy е и режисьор на филма: „Exit Through the gift shop”разказващ историята на Thierry Guetta – фрески емигрант в Лос Анджелис и манията му за уличното изкуство. Филмът е излезнал през 2010г. и е номиниран за Оскар за най-добър документален филм.
Banksy няма нужда от ласкателства, той е истински творец, допринасящ за развитието на съвременното изкуството!
banksy-nick-stern-part2-5-1
banksy
a-hedge-fund-manager-wants-to-make-deal-with-banksy-to-help-victims-of-hurricane-sandy
Girl-with-a-Balloon-by-Banksy
sweep_banksy_1031
   60269167_banksy1

FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *