1672_original

Гетото „Столипиново“ на Брюксел е в центъра

By Тони Тодорова, 05.04.2014

Улицата зад Пловдивския драматичен театър е гето. Тъмно е, хората ги е страх да минават оттам, стените са надраскани с някакви непознати надписи от аморални престъпници. Висшите партийни функционери дори описаха улицата като „Пловдивският Бронкс“ и ново Столипиново в центъра.

За съжаление обаче подобна нещастна съдба е сполетяла и европейската столица Брюксел. Може да ви кажат какви ли не красиви фрази за Брюксел, но градът отдавна е омазан с престъпни рисунки на гето-живеещи хора. Доколко Брюксел е загубил от своята нео-готическа красота може да видите в галерията със снимки от графити. И не, рисунките не са по подлези или в крайните квартали – всички от графитите, които ще видите са по официални сгради на различни институции или по частни домове по улици в близост до музеите в центъра на Брюксел.

1677_original

Всъщност именно лошите хора от някакъв музей за комикси и явно твърде либералната градска управа решават да омажат целия град в рисунки още през далечната 1991-а година. Доста от рисунките са на главни улици, някои са и в по-малки пешеходни зони, но като цяло те са туристическа атракция в центъра на града. А не в крайните квартали.

Колкото и да си обичаме Пловдив, нашето гето, също като във вече очевидно безкрайно грозният Брюксел, е в центъра на града с графитите зад театъра.

Накрая, само за информация, защото освен със сарказъм, обичаме да говорим и с факти: местата, от които са взети графитите – улица Lombaard с Тин-Тин и капитан Хадок; уличката Chandeliers; улиците Haute и Blaes, уличката, където Рене Магрит си е пил кафето – Chartreux, все малки улици в центъра на града.

1676_original

1675_original

1674_original

1673_original


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Един коментар

  1. Cuthbert казва:

    The exeirtpse shines through. Thanks for taking the time to answer.

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *