10452298_733269910054533_879591326304117302_n

Арт Фестивал „Съзнание без Граници” 2 – София

By Тони Тодорова, 02.10.2014

АРТ ФЕСТИВАЛ „СЪЗНАНИЕ БЕЗ ГРАНИЦИ“ организира графити фест в жилищните блокове на ТУ-София, който ще се разпростира в рамките на дните Петък, Събота и Неделя – 3, 4 и 5 октомври 2014 от 10:00 до 18:00 часа. Темата на събитието е „Технологията – инструмент на съзнанието” с цел адаптиране към цялостната атмосфера на Техническия университет и давайки насока на самите артисти. Върху нея ще рисуват около 30 артиста, разпределени по петима в блок. Графитите им ще бъдат разположени във входа и на 1ви етаж на 2ри, 12ти, 14ти, 16ти, 33А, 54А и 54Б блок в Студентски град.

Организатори на събитието са Крикор Папазян – Кокичан, Дияна Стамова и Васил Вранчев.

„Инициативата започна за ТУ-София изцяло доброволно. Крикор Папазян е първа година магистър в Националната Художествена Академия специалност дизайн на компютърни игри. Диана Стамова е първа година магистър специалност Рекламен дизайн. Крикор и Диана са основните организатори на първото по рода си събитие – Unблок фест, състоял се в 28 блок през 2012г. Две години по късно през 2014 ние се запознаваме и организираме „Съзнание – без граници “ в 13 ти, по моя инициатива.” – разказва Васил Вранчев.

„Целта на цялостната инициатива е да покажем на връстниците си, че ако искаме промяна в какъвто и да е аспект, трябва да започнем от нас самите, като обърнем внимание на собствената си ценностна и морална система, за да можем да се развием към по-добро и като общество. Както и да подтикнем приемствеността, от поколение.

Може да се каже, че основното дълбоко заложено мото на нашата организация е „Ако желая промяна в обществото ни, започвам от себе си!”

Идеята за проектите, организирани от „Съзнание без граници” са породени от неуютните състояния на блоковете в Студентски град. Те обръщат внимание на някои социални проблеми, а именно съзнанието, ограничено от стереотипи. Общо разрешение на двата проблема екипът намира в уличното изкуство, а именно графитите – модерни и близки до студентите. Нещо, което ще превърне жилищното място в арт обект и същевременно ще накара целевата група да се замисли над проблеми, съществуващи дори и в най-развитите общества.

Целите, които застъпват организаторите на „Съзнание без граници” са да превърнат блоковете в Студентски град в различно и приятно място за живеене, чрез изобразяване на графити на предварително определено място, повдигането на теми, свързани с човешките идеали чрез изкуство и докосването на човешките възприятия, както и осигуряване на поле за изява на млади таланти, студенти и свободни творци.

Материалите са финансирани изцяло от СОС (Студентски общежития и столове) към ТУ-София, след предварително представен проект, а флаконите се осигуряват със съдействието на Triphouse Graffiti.

Проектът се осъществява за втори път, като в предишното събитие бе изрисуван отвътре 13 жилищен блок на Техническият Университет в София. Фестивалът Съзнание без граници 2” ще продължи и другата събота и неделя – 11.10/12.10 в 4-ти и 54 Б блок. Всеки който желае може да се присъедини към събитието!

„Може би както спонтанно ни хрумна и започнахме първият Арт фестивал „Съзнание без граници” без големи надежди с постоянство и систематично подхранвано желание да развием една идея, може и да ни хрумне следващата налудничава идея с неизвестен мащаб” – коментира Васко Вранчев.

„Благодарности към всички „Мечтай, искай, действай”

Ето и проектите, избрани да бъдат изрисувани:

3FIFTY -Quad Core Conscious

3FIFTY - Quad Core ConsciousAlexander See Alexander See

Allexander HristovAllexander Hristov

Mario KoztovMario Koztov

MOEK x GRATISMOEK x GRATIS

MOEK x GRATISMOEK x GRTS 2

MOEK x GRATISMOEK x GRTS

Нели ДрумеваNeli Drumeva

Гергана Митева

Гергана Митева

Горан ГанчевГоран Ганчев

Диана ДимитроваДиана Димитрова

 

Мирослав МариновМирослав Маринов

Николай НенковНиколай Ненков

Николай ПетковНиколай Петков

Румен КитовРумен Китов

Симеон ТошковСимеон Тошков

Точка ИлиеваТочка Илиева 2

Точка ИлиеваТочка Илиева

Цветан УзуновЦветан Узунов

Нели ДрумеваNeli Drumeva.jpg 2

Добромир ТаневДобромир Танев

Снимки от предишното събитие на Арт Фестивал „Съзнание без Граници“, изрисуването на блок 13 можете да видите ТУК.


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *