10357169_870820066280071_7613784801949360803_n

ELCHE – Интервю

By Тони Тодорова, 02.07.2014

Elche е новоизгряващ талант в света на графитите. Обучаваща се от рисунките на Pyrotechnix Crew от Пловдив, тя започва тепърва да полага върху стените спрейове, развиваща иновативните си идеи:

Откъде идва псевдонима ти:

Аз не съм мислила много дълго. Първият път, когато си завърших рисунката със спрей трябваше да се подпиша и тогава си измислих – Elche. Майка ми така ме нарича на галено от Ели – Елче и реших това да е, защото смятах, че ако трябва да мисля много, ако е много по-абстрактен това не отива на някой начинаещ. Но повечето графити артисти доста си ги сменят и след време ако надявам се повече задобрея, ще може и да се смени.

Ти нямаш художествено образование, но това не ти пречи да рисуваш. От колко време се занимаваш с изкуство?

От две години по плътно работя върху платна с маслени бои. Доста стабилно се занимавам с помощта на Димитър Механджийски, той много ми помага и естествено покрай него ми възникна някакво влечение към графити културата. Със спрей съм рисувала, но то може би обособява повече като street art, защото не са букви. Все още шрифта ми е доста труден, защото то си е трудно да направиш индивидуален шрифт особено с такава трудна техника. Рисувала съм 3 – 4 пъти. Две неща имам на „Галерията” на Коматевско Шосе в Пловдив.

Вандализъм или изкуство за графитите?

Тъй като в изкуството не може да се каже кое е лошо, кое добро, не можеш да пишеш двойка или шестица, за всичко можеш да кажеш, че си е авторско решение и също не можем да съдим, че нещо, което е на стена с бои и човек си изказва мнението. Някои трябва много да се ограничат, за да хората не бъркат едното с другото. Трябва човек да се занимава с изкуство, за да знае кое се отличава.

Ти ще продължаваш ли да се обучаваш?

Да, да наистина ми е интересно и това, че е сравнително нов стил в изобразителното изкуство, защото повечето стилове, особено които са върху платна, например живописта с маслени бои, там е открита някаква топла вода и трябва да го използваш по свой начин. А в графитите има накъде човек да се разпростира.

 


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *