Васко Лалов от PYROTECHNIX CREW: Изкуството е универсален език

By Тони Тодорова, 05.04.2014

Когато говорим за изкуство, то не винаги е длъжно да се поставя в рамка и галерия. „Street  Art” – градската култура, или с други думи Графитите, са нашумяло течение от 20-ти век, но градивно се развива с годините.

Едно от най-успешните Crew-та в Пловдив, което изрисува огромни пространства в нашия град е Pyrotechnix Crew. Съставено е от трима души, с големи неизчерпаеми идеи и много ентусиазъм.

Един от членовете на Pyrotechnix Crew e Васко Лалов. Той е на 23 години и е завършил Професионална гимназия по машиностроене в Пловдив. За графитите, живота на твореца и големите стенни платна, той говори в интервюто си за Mediacafe.bg:

Васе на колко години беше, когато се зариби по графитите? 
Не съм добър с цифрите, но мисля ,че беше ококло шести, седми клас с драсканици върху задните страници на тетрадките ми, беше по-удовлетворяващо от взимането на участие в часовете. Действието се развиваше 2003-2004 ако не се лъжа. Какво се случи? – хмм, забелязвах когато изникваха по улиците превличаха ме, някак, доста може да говоря!

Спомняш ли си първия си графит?
Имам горе долу някаква представа, но в началото рисувахме на “килограм” по строежите.

Правил ли си бързи/незаконни графити? Мисля че Бомби се казват, ти ми кажи:
Който каже, че не го е правил, лъже. Няма как да пропуснеш този етап, но му мина модата, хах. Знаеш жаргона явно!

Кога графитите се превръщат в изкуство? Ти кога премина от „бомбите” към легалния арт графити?
Когато се усетиш, че ти трябват повече от 2 часа работа да стигнеш до горе-долу съществената част от драскането, тогава вече не ставаш за бомбер.  Двата свята съществуваха успоредно доста време, но надделя рисуването  и гледам да подобрявам  градската среда вместо да я руша.

Сам ли измисляш графитите си?
Хей, ама разбира се, все пак ако копирах щяха да са хубави поне! Шегувам се. Да стремя се да запазя стила си, който изграждам през годините въпреки, че опитвам различни неща и малко или много му се отразява. Но за широката публика си остава едно и също…

Как се заражда една идея?
Нека бъде светлина, а може би бял лист, може да те осени по всяко време: докато спиш, докато си драскаш, непосредствено преди да започнеш да рисуваш (доста често напоследък се получава така).

Колко време ти отнема целият творчески процес: от измислянето на идеята, до последното впръскване със спрея? Разкажи ни за него?
Ами ако не става въпрос за голям проект отнема няколко часа, като предварително се нахвърлят на хартия идеи, а на стената на бързо една ръка алкидна боя и след това директно спрея 1-2-3 и ако имам късмет се получава според плана. Когато са замесени повече хора организацията е по-сериозна, а и резултатът е по-добър.

Има ли определени цветове, които предпочиташ задължително да присъстват?
Може би от лилавата и бежовата гама. Също прихванах от един приятел да ползвам розово, но то си остава негова запазена марка!

Има ли стилове в графитите? 
Има разбира се, както при всеки вид на изкуство. В този ред на думи тук в Пловдив прокарваме стила “Dirty Plovdiv Style”  характерен за райтърите, с които работя най често.

„Dirty Plovdiv Style“ – кажи ни повече за този стил?Това е течение в графитите започнало от райтъра Freaky характерно за пловдивската сцена. На кратко това е съвкупност от различни похвати и техники при рисуването на нашите проекти.

На какво те научи изкуството?
Научи ме да гледам света по друг начин.

Какво означава то за теб?

Универсален език.

Имал ли си сблъсъци с органите на реда?
Кой е нямал? По една или друга причина, вършат си работата хората, предполагам де.

На какво ниво според теб са графитите в България?
Има добри райтъри, радвам се, че съм работил и работя с някой от тях. Назад сме обаче с 10-тина години ако не и повече, най-вече заради неусведоменоста на повечето хора по въпроса.

По-лесно ли е да работиш в CREW?
Крюто не е фирма въпреки, че се шегуваме с това. То е повече, като семейство в някои случаи дори е банда, хах. По-лесно е разбира се, да работиш с хора, с които би си прекарвал времето като цяло. Пък и хубаво е да има някой на когото да разчиташ ако се наложи!

Разкажи ни за Pyrotechnix Crew? Как започна всичко..?
Създадохме го аз и още един приятел през 2005-та Ноември месец,. Имахме общ рожден ден скоро, но на 10-годишнината ще го отпразнуваме чак! Та, в началото броя на участниците се менеше доста често, но за година всичко се успокои и за сегашния момент сме 3-ма по официални данни. Вътре бяхме и сме хора, с които от самото начало по различни стечения на обстоятелствата се сприятелихме, водени от страста ни към графити изкуството.

Като част от работещ екип от графитаджии, какво според теб е важно за хора с различни идеи да се превърнат в колектив?
Ами ние сме колектив съставен от хора с различни характери, светоглед, начин на живот, но е достатъчно да се съберем в една стая и се усеща, как сме израсли един с друг и със спрея в ръка. Колко поетично! Ами съвета ми е да рисуват доста заедно, но и да прекарват  време в разговори, трябва да си имате доверие. А и не драскайте по центъра, грозно е! хах

Какви са бъдещите ви идеи? 
Имаме мащабни проекти, но зимата по рядко ще имаме възможност за работа.

Графитите още ли са свързани с хип-хоп културата?
Болна тема е хип-хоп културата в България, не защото няма талантливи хора, точно обратното аз познавам доста такива, а защото от позьорщината и комерсиализма те не могат да изплуват. Виновна е и публиката, народът който няма вкус за култура и му липсва реален поглед върху случващото се около него.

Какво би препоръчал за читателите на mediacafe.bg, които се интересуват от графити?
Ами добре е да потърсите някой, който да ви обясни как стоят нещата тук в България вместо да четете и гледате  в интернет  за ставащото  било то САЩ, Канада, Западна Европа или където  и да е. Разликите са много. А ако решите да се занимавате с това-Задължително говорете с някой, преди  да се впуснете в безсмислено драскане насам-натам. Грубо звучи, но през годините доста хора нацапаха, та сега ние все още чистим след тях, образно казано!

 


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Един коментар

  1. Jhoselyn казва:

    And I was just wodenring about that too!

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *