Еко-графити: нарисувай жива градина на стената си

By Тони Тодорова, 05.04.2014

2 чаши бира, половин лъжичка захар, 2 чашки кисело мляко. И две-три буци изчистен от пръстта мъх. Не е рецепта за някаква странна салата, макар че вероятно може да се яде(не, не сме опитвали) – колкото и странно да звучи, това е елементарна рецепта, за да си нарисувате жива градина на стената. Съвсем буквално и наистина.

Рецептата за еко-графити ни демонстрираха в Пловдив двамата усмихнати сърби Биляна и Братислав, обединени като Proces Architecture по време на Sofia Architecture Week. Сместа, която е описана приблизително горе, се маже с четка по грапава стена, пръска се с вода веднъж-два пъти седмично и до два месеца може да имате избуял мъх с формата на това, което сте нарисували.

Биляна и Братислав Бранкович пристигнаха в Пловдив за няколко презентации и уъркшопове – двамата се опитват да покажат архитектурата на децата. Най-малките например могат сами да си направят картонени къщички, или да си направят сами играчка, докато по-големите може да се занимават с нещо подобно на еко-графитите. Въпреки, че уъркшопът за еко-графитите бе обявен за възрастова рамка „12-18 г.“, той провокира въображението на батковци и каки от всякаква възраст.

Дебютната сграда, която може да се похвали с еко-графит е кино „Космос“ – с рисунка на входа и лого на Колектив „Космос“ вътре в сградата. Освен свободно рисуване с четката, беше демонстрирано и как могат да се направят по-точни форми, като се използва шаблон. Еко-графитите са безкрайно лесни за изработване, рисуване и изключително приятни за гледане – нещо елементарно, с което можете да оживите малко своята тераса или дори, ако сте по-смели, някоя от стаите вътре в дома си.

Proces Architecture презентираха и част от своите архитектурни проекти през годините. Те са участвали в конкурси по целия свят. Оказва се, че Сърбия и региона не се различават особено от реалността в България по проблемите на младите архитекти. Конкурси се правят проформа, дават се някакви парични награди и накрая се строи това, което на общината ѝ скимне, защото е проектирано от определен човек, който е ясен още преди състезанието.

Всъщност именно това е и битката на SAW и пловдивската общественост – конкурсът за площад „Централен“ да разбие тази зла тенденция и най-накрая един истински конкурс да премине както трябва, да се избере качествен победител и той да си изпълни проекта. Съвсем тематично в съботната вечер кино прожекцията бе на тази тема – за неизпълнения проект за нова библиотека в Прага.

След 3 дни в Пловдив, Биляна и Братислав не са успели да си направят голяма разходка из града, заради натоварената си програма. Все пак с малките си обиколки из града Биляна сподели, че е впечатлена от големият брой открити обществени пространства – и по-големи, и по-малки и лични, в които могат да се случват редица събития. Такива места в Белград няма, разказа тя. Двамата от Proces Architecture добавиха, че градът им е харесал не само с визията си, а и с хората тук – всички са ги посрещали с усмивка и са се държали приятелски.

Ние добавяме, че Пловдив може само да печели от срещи с подобни активни и позитивни хора, които въпреки подобните институционални, икономически и политически проблеми на целите Балкани, продължават да запазват своя оптимизъм и желание да работят с деца и младежи. Надяваме се съвсем скоро отново да имаме среща с Биляна и Братислав, и да можем да им покажем добри примери за еко-графити.


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Един коментар

  1. David казва:

    That’s a cunning answer to a chnanelgilg question

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *