il_fullxfull.352685494_b5c5

История на Графитите

By Тони Тодорова, 04.04.2014

Графитите са част от неформалната градска улична култура. Всички знаем, че това са рисунки или надписи, направени на обществени пространства, най-често върху стени на по-изпъкващи сгради, по вагони на влакове, подлези на метрото и т.н.

Графити идва от гръцки превод graphein-пиша, преминава през латинското graffito и се поставя в множествено число – Graffiti. Ако трябва да го опишем с няколко прости думи – това е рисунка върху плоска повърхност. Някои изкуствоведи твърдят, че за първите графити се водят праисторическите рисунки в пещерите. Но това са теориите на квалифицирани учени, незапознати с Ъндърграунд средите в общността.

Recycled-Graffiti-Spra2

В действителност графитаджиите се появяват през 20-ти век и това е начин за общуване между хип-хоп и рап бандите. Един от първоизточниците на street art изкуството е Кийт Харинг (Keith Haring).  Той е американски художник, станал популярен през 80-те години на 20 век.  Харинг рисува постери и създава уникален артистичен стил чрез стилизирани човешки фигури и знаци, разпространявайки ги из уличните пространства.

Заразен от идеята за глобалното платно на града, той започва да рисува върху крайпътни билбордове и стени. Придобил слава и възхищение, неговите рисунки се излагат в галерии и се печатат в албуми, така че той се превръща в легитимен творец.

graffitimanchester

graffiti

Графитите като течение се приобщават и към хип-хоп културата. През 70-те и 80-те години на 20-ти век, с нашумяването на рапа, един от градовете, който изобилства от тях е Ню Йорк. Най-добрата реклама това течение получава чрез медиите, което спомага за плъзването като зараза на графитите по целия свят.

Но за да станеш добър в нещо, се изискват много тренировки. Стартират тагването и „бомбите” по много частни имоти, които загрозяват и създават неприветливост. Считайки ги за вандализъм, новосъздадените Crew-та изписват навсякъде знаците си за няколко секунди по стените, криейки се от органите на реда.

Wall-Graffiti-colors-31067200-1440-900

Първите „инструменти” за рисуването на графитите са химикалки и маркери, като в последствие много бързо се развила идеята за боя във флакони – спрейовете.  Едно от преимуществата им било, че покриват на всякакъв тип повърхност, без значение грапавост или гладкост. Спрейовете за автомобили не е достатъчен за създаването на цветни петна. Капачки от дезодоранти, инсектициди, wd-40 и други аерозоли се употребяват за промяна на гъстотата на струята при рисуването.

В даден момент общините забраняват продажбата на спрейове, смятайки графитите за вандализъм, но тогава започват да се търсят алтернативни начини за изрисуване на празните общински стени. Дезодоранти, рол-они, флакони от препарати – всичко се пълни с боя, само и единствено с целта да се рисува навън.

tumblr_lq4mwmDAjG1ql3dl9o1_1280

След като се вижда, че „напастта” от ежедневно нарастващия брой райтъри не спира, бумът още повече се разраства. Създават се най-разнообразни флакони, аерозоли, маркери с различни дебелини, цветови избор, предлагат се маски и ръкавици, специални дрехи..изобщо пълно избухване. Създават се на 25 000 сайтове за графити, разраства се навсякъде по света-Европа, Южна Америка, Филипините, Австралия, Южна Африка, Китай, Япония.

Билиони долари в света се изразходват всяка година в усилия да се овладее графити културата.  Повече от 2 милиона долара на година отиват и за почистването на графитите от стените. В примирен вариант се създават и стени, специално предназначени за драскане, но те не са достатъчни за прекратяването на вандализма.

NEWS_1352380766

Едно от нещата, за които можем да приемем, че и графитите са изкуство е това, че те носят послание. Започвайки като градски протест срещу бедността, те обхващат всички расови и икономически групи. Много художници на графити оставят послания, чрез крещящи цветове, загадъчни фигури или директно изрисувани сцени и събития. Чрез много графити се овековечават важни за обществото личности, починали, оставяйки зад себе си прекрасни чувства у хората. Графитите също освежават стари и разпадащи се сгради, създават настроение.

От около 10 години течението Графити се развива и в България. Талантливите ни Crew-та освен че красят улиците и сградите на градовете ни с креативни рисунки, се явяват на международни състезания и фестове, а Graffiti.bg е сайта, който ще следи отблизо новините в Света на райтърите.

драма

 

 


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *