IMG_4579

140 ideas стартираха каузата „Зелени Калкани“

By Тони Тодорова, 21.07.2015

На фона на топличкото лято се зароди поредната страхотна идея. Започна кампанията Зелени Калкани, в която едно от най-креативните български crew-та 140 ideas се наеха с отговорната задача да актуализират темата за природата, защитените видове животни, които обитават българските земи и опазването на еко системите.

Проектът „Зелени Калкани“ започна реализация с изрисуването на графити върху фасадата на 51 СОУ „Елисавета Багряна“, намиращо се в София. Започвайки графита от понеделник (20 юли 2015) crew-то ще  отделят една седмица, след което ще съберат флаконите и отпрашат към следващите си локации, които са градовете Враца, Русе, Бургас и Благоевград. През месеците юли и август ще бъдат изрисувани 5 училища в градовете.

Докато Flak продължаваше рисуванката на най-горната част от графита, Yeto, Teleto и JRMN споделиха, че намирането на санирано училище, което би позволило проекта им да се реализира, е било едно от най-големите трудности:

Нямате представа колко малко училища има в София, които са санирани“ – сподели JRMN.

Относно рисуването по самият графит, 140 ideas разказаха, че са си разделили работата предварително, като всеки от тях ще се изреди в следващите градове да рисува ключови части. Проектите, които са си нахвърляли предварително, в процеса на работа претърпяват промени, които повечето пъти са положителни, разказват момчетата.

В кампанията „Зелени Калкани“ участват и Сдружение за дива природа „Балкани“, Българско дружество за защита на птиците и Норвежки институт за изследване на природата.

Това, което ще се случи в Събота, малко преди финализирането на първата фасада от 10 до 14 часа е организирането на образователната програма за всякакви ентусиасти, изготвена от Българско дружество за защита на птиците и Сдружение за дива природа „Балкани“. Те ще подготвят работилници за разпознаване на стъпки от диви животни, урок за звуците в природата, филми, лекции и игри. Местата в образователната програма са ограничени. Препоръчва се предварително записване на: greenmuralsproject@gmail.com.

Каузата в подкрепа на дивата природа и мястото на човека в нея е от изключителна важност. Чрез едно от най-популярните, социалните и комуникативни изкуства – графитите, тя е на път да провокира повече хора да се замислят за начина си на живот и това до колко той е негативен за околната среда.

Очаквайте скоро снимки и видео от първата завършена фасада!

IMG_4552 IMG_4554 IMG_4556 IMG_4557 IMG_4558 IMG_4559 IMG_4560 IMG_4561 IMG_4562 IMG_4563 IMG_4564 IMG_4567 IMG_4582


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *