tumblr_mgzbgisznH1rlxunxo1_500

20/20 – „Бомба или Легал”

By Тони Тодорова, 12.09.2014

След  цифра време и дълбоко навлизане в ъндърграунд общността на графитите и техните създатели, събрах килограми мнения по един въпрос – „Бомба или Легал?”.

Задавайки този единствен въпрос на част от българските графити райтъри, получих мненията им и разбрах вижданията им – 20 и няколко години по-късно след навлизането на графитите в България.

Всички знаем какво е автентичното значение на графитите. Но знаем и че Времето променя смисъла и значението на думи и термини, и на това, с какво ги свързват с хората.

В следващите редове, ще прочете мненията на днешните улични артисти и техните лични предпочитания –

Двадесет години по късно – 20 мнения по въпроса:

JRMN (140 Ideas crew, София): “Легал – защото имаш повече свобода и време да разгънеш потенциала си. Като под легал не визирам стена, за която ще се плати (поръчка), а по-спокойно място. Предпочитам спокойното рисуване.”

TELETO (140 Ideas crew, София):  “И двете, защото не си поставям ограничения..”

NORSE (Русе): В бомбата е спорта, тръпката, колко хубаво и колко бързо можеш да го направиш, просто думи не ми стигат да опиша секундата преди да си повдигнеш ръката и започнеш да чертаеш на най-централното място (sweet spot), за влак да не говорим, там вече не е просто тръпка.. А легала ( моето предпочитание), според мен тук се излива всичкия талант, всичките ти идеи, времето не те притиска, нито пък околността, свързваш двата края и използваш всичкия си опит и умение да направиш най-добрия образ на какво според теб е красиво..”

OSCAR (Me Click crew, Бургас): „ Легал – спокойствието и свободата, които ми дава един легал, времето, с което разполагам, за да нарисувам точно това, което искам, защото отделям доста време за скици и обичам по-сложните парчета. А Бомба – заради динамиката, която никой легал не може да ми даде.”

RAVEO (Me Click crew, Бургас): „Предпочитам легали, защото там работата е по-пипкава, по сложна, повече труд и накрая резултата (ако съм се справил) е къде къде по-голям кеф от просто бомба с 3-4 цвята. Но също си падам много по throw up style, с него разпускам. Отивам някъде на изоставено място и си цъкам някои от моите Trow-чета.”

DILOM (Me Click crew, Бургас): “Легал – защото може да си изпипаш работата, да си слушаш музика, да си пиеш кола и няма стрес. Бомбата за мен има едно предимство – свободата да си направиш каквото си искаш, където си искаш, без да питаш.”

TSE (Пловдив): “И двете, защото е забавно!”

7928289220_4bc5c0c2d5

FLAK (140 Ideas crew, София): ”Легал е моето. На бомба правя кофти неща, които не харесвам след това. И все пак го практикувам от време на време, яко и много учи, но поне подбирам местата да са изкъртени или някакви изоставени бетони, идеята да правя демидж не е моя също. На легала ми е спокойно, все  пак възприемам това, което правя повече като рисуване и когато вложа повече време и старание, успявам да направя по-добри резултати. Поне сега съм на този етап.”

OZONE (CMS crew, Пловдив): Краткият отговор на въпроса би бил вода или храна..”

YETO (140 Ideas crew, София): „И двете, макар по-скоро да правя легални неща. Обичам да рисувам на спокойствие моите си неща. Поръчките пък са нещото, което ми осигурява финансовата възможност да се посветя на рисуването.”

KOKICHAN CHO (Сливен): Легал, разбира се. Уважавам бомбинга и бомбърите, но предпочитам да работя по-дълго време, да разработвам детайли, да чилвам и да рисувам нещо по-голямо по размери. При легала имам свободата и времето да се развихря и да развия идеята си. Разбира се в бомбинга има много адреналин и е яко чувство, което скоро не съм изпитвал..”

EAST (CMS crew, Пловдив): „Отговора е ясен, бомбинга е по-автентичната част на графитите, така са започнали и това е най- чистата му форма като част от градския пейзаж.”

PHAMEUX (CMS crew, Пловдив): “Предпочитам легалната стена, заради времето, което може да се отдели.”

STEN (RPSK crew; DUC crew, Сливен):Всичко е въпрос на усещане. Ако легала е рисуване в някое атрактивно и мистично място и успееш да съчетаеш обстановката с парчето, се получава уникално. Търсенето на такива локации и възможността да използваш достатъчно време, за да постигнеш желания резултат е страшно опияняващо. Няма да крия, последните години предпочитам тази схема на работа. От друга стана, да излезеш по улиците и да рисуваш, където ти се прииска е огромна свобода и зареждане. Различните спотове, трудните, но видими места, rooftops, целия street си е мания. Да не говорим и за влаковете : ). Там вече влизаме и в друг филм. В общи линии, не бих избрал между едното и другото, всяко носи своя заряд и характер, двете неща за мен са неразривно свързани за един графити райтър.”

graffiti_caps

STERN (Pyrotechnix crew, Пловдив): Предпочитам легалите, защото позволяват много повече от към творчество, много време, в което да мислиш по работата си, естествено това е, когато искаш да нарисуваш нещо красиво, с което да оставиш може би някое послание. Рисуваш предимно денем, което супер, защото виждаш какво правиш. А относно нелегалния Bombing – да практикувам го и него, но не смятам, че съм вандал, защото избягвам нови и чисти стени на жилища, защото знам хората как се набутват с пари, за да им е готино и някой лайнар после да мине да им се изака на част от заплатата, която са си дали в ремонт. Тъпо е. По скоро по места, захвълени от хората и общината, за които не им дреме на никой. Така и самите места биват освежени малко или много, зависи от случая.. но с две думи повече легал, но аз съм художник все пак.. не е нещо нечувано.”

NASIMO (NTN crew, Търговище):Защо не да избомбиш легално, да избомбиш, означава да избомбиш старите концепции на хората, да ги дразниш по някакъв начин. Значи ти можеш да отидеш на стената, обаче да го направиш интелигентно – интелигентна бомба му казвам аз на това. Те ще те разберат и ти направо им биеш шамар. Не избирам нито едното нито другото, иначе се ограничавам, аз правя каквото си искам.”

RADOI (Radio, KBS crew, София): „По принцип Бомба, първо, защото самото място няма да го направи всеки. При бомбата е пълната свобода за избор на място, може също като при легала да бъде задраскано от всекиго не случайно, защото легала е достъпен за всички. За да задраскаш бомба пък, можеш да имаш проблеми. Бомбата може да е абсолютно навсякъде и може да създаде повече възхищение спрямо мястото си. Легала може да пръсне със самата рисунка и цветове или пърформанс. Като цяло всичко си има плюсовете и минусите, но при бомбата при мен наклонява, заради свободата на избор за място. При легалите се вкарват рамките на – тук е легално, тук не е.. Пък реално стените са еднакви. Просто някакви хора решават кое е легално и кое не.”  – 17

tumblr_mswrrwBUek1rnft9ho1_500

OKISONE(Казанлък):Не се ограничавам, правя само бомби или само легали, правя общо взето каквото си искам. Има някакъв баланс в парчетата, според нагласата и настроението е, както и мястото за рисуване е много важно. При всяко положение бомбинга те кара да се чувстваш свободен.

DARK (Pyrotechnix crew, Пловдив):Легал, защото имам повече възможност да разгърна въображението си, както и да развивам техниката си”.

XPOME (LPG crew, София): „Хахах, естествено, че бомба. Рисувал съм всичко на всичко под 10 поръчки за 14 години. Предпочитам бомбата, защото е бързо и спонтанно рисуване на спот, избран от мен и видим за хората. Легали в класическия смисъл на думата правя все по-рядко, някак си нямам нервите да цъкам едно парче с часове.”

 


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Един коментар

  1. Dani казва:

    The exsirtepe shines through. Thanks for taking the time to answer.

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *