screen_shot_20121218_at_15.25.25_0

„Bad Graffiti“

By Тони Тодорова, 04.04.2014

Като контра на книгите за графитите на които се възхищаваме, една нова колекция представя доста познати, но не популярни и не възхитителни „тагове“ и „бомби“ от улиците на Детройт.

Това е една колекция, в която се забелязва опит на артистичност, но представените „творби“ в тази книга са зле нарисувани, невпечатляващи и наподобяват повече некомпетентни драсканици.

Скот Хокинг (Scott Hocking) е автора на книгата, изпълнена с фотографии  „Bad Graffiti“.  Той по-скоро иска да представи чрез графитите, състоянията на местата, които е снимал. И в този дух и двете – и обстановката и графитите са перфектни за втълпяването на безперспективност и пустата в една архитектурна среда, събрани в една книга.

cover_0

Изоставена къща, следва изоставена къща, наводнен склад и градско сметище са платната на райтърите, драскащи умопомрачително грозни графити, които перфектно допринасят за състоянието на обстановката, в която се намират.

Само шепа примери са забавни, има тагове като „Get Well Larry – Fuck Them Cats‘‘ или „freeballs In your mouth‘‘.

Най-често най-интересните графити са съставени от една дума и някакъв опростен знак: „Vanity!“, a според автора, най-вероятно повтаряйки състоянието на мисли на тагера, това е неговото виждане за атмоферата на света.

eightball_0

im_shootin569_0

Трябва да признаем мрачността, но въпреки това има проблясъци на тъмна комедия.  Да вземем например ужасните завъртулки в „7-Mile Breadwinners“, където „В“ е в несполучил опит да бъде превърнато в нещо доста по-шокиращо. Или кобрата, която украсява корицата на книгата. Когато една банда нарисува сладка анимационна змия върху сграда, всеки опит за мощност или респект бива разнесен по скоро като вандализъм.

screen_shot_20121218_at_15.29.22_0

 

screen_shot_20121218_at_15.24.30_0

screen_shot_20121218_at_15.28.29_0

you_can_jump569_0

 


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *