4664_original

Алекси Иванов – Street Artist – Интервю

By Тони Тодорова, 02.07.2014

Алекси Иванов е един от graffiti и street art артистите в България, занимаващ се с този вид изкуство повече от 10 години. Той предпочита да не бъде част от Crew, заради факта, че отнема идентичността ти:

Участваш ли в дадено Crew, започваш да представяш себе си и crew-то, а това не е в основата на street art и graffiti.

Алекси, ти каза, че се занимаваш повече със street art, отколкото с графити. Каква е разликата?

Да, аз започнах с графити, но Street Art-а ми дава много повече техника на изразяване, не е толкова съсредоточено върху писането на думи и надписи и на рисуването на характери. Дава повече свобода и няма ограничение на техниката на използване.За графитите се използват спрейове, валяци и боя,а в street art-а можеш да използваш тебешир до парчета плат, до откъртена мазилка или взривяване на стена буквално. Няма нещо, което да те ограничава, можеш и с кетчуп да рисуваш.

Какви са материалите, с които работиш?

Предпочитам да използвам акрил и четки, защото ми дават свободата, от която имам нужда. Ако искам неща, които са по-монументни, които не оставят дълго във времето. Много обичам да рисувам с тебешир, много се възхищава на детски рисунки с тебешир, защото децата нямат някакви рамки,в които ние сами се поставяме и които учим с времето, в което растем.

А ти специално предпочиташ уличните пространства пред галериите?

Зависи към коя публика се насочвам. Лично аз предпочитам улицата като място на случване на нещата, защото улицата е място, на което всички ние се намираме в един момент. Там няма някакви елитарни бариери пред теб, като примерно да имаш dress code, за да посетиш дадено събитие или да влезнеш в дадена галерия. Имаш много по-голяма свобода. За мен единствената публика са децата, защото те са непредубедени, може би защото са първосигнални и не очакват да кажат нещо, което да бъде социално приемливо. Т.е. те казват това, което мислят.

Според мен е важно тези деца да не израстват в среда, в която всичко е изцапано, издраскано и унищожено, а да виждат как могат да преизползват градската среда. А това в последствие може да се насочи в абсолютно всичко друго, защото ти като знаеш, че можеш да променяш нещата около себе си и го правиш съзнателно, ти няма да правиш неща, които да вредят на мястото, което живееш или на обществото, от което си част.

През кое време от денонощието рисуваш?

Аз рисувам на 95% през деня, защото не виждам смисъл в това, хора които променят с мисъл и ясна представа за социалните последствия от това, което правят, не виждам смисъл тези хора да се крият, при положение, че правят нещо хубаво за града. В тази гледна точка аз промотирам изцяло рисуването през деня, но също така рисуваме и без разрешение, защото street art и graffiti не са нещо, което би трябвало да иска разрешение.

Има доста хора, които се занимават със street art заради ползите, които имат от това, включително влизането в галерии и използването на популярността, която това изкуство набира. А това не е нито в идеята на графити, нито в идеята на street art-а.


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

6 коментара

 1. Кокичан Чо казва:

  Респек Алекси 😉

 2. viktoria казва:

  айдеееееее

 3. MOUSE - Sunshiners казва:

  […] се сработваме тук с Алекси Иванов и Николай […]

 4. Hosine казва:

  Yeah, that’s the tikcet, sir or ma’am

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *