tumblr_lq4mwmDAjG1ql3dl9o1_1280

Glossary of graffiti – кратък речник на графити термини

By Тони Тодорова, 04.04.2014

При създаването на графитите, са се създали термини и фрази, които да опишат различните стилове и аспекти на графита, както и в коя категория влиза. Подобно на жаргоните, някои от фразите варират в различни градове и държави. Почти всички са измислени на английски език. Тези термини, които ще ви представим идват от Съединените щати, но те са и едни от най-разпространените:

Angels – Това са известни и уважавани художници на графити, които са починали. Хората, които им се възхищават пишат техните имена върху стената с ореол над тях и правят трибют с част от лицето или с датата на раждане и смъртта.

All City – Това е състояние, известно за нечии графити в целия град.

Back to back – Това е графит, който покрива стената от край до край. Среща се често при изрисуването на всички вагони на влаковете – символизира фразата: „края на краищата”. Най-често се изписва съкратено: e2e

Black book – е скицника на графити-художника. Използва се за скициране и планиране на потенциални места за изрисуването на графит. Това е най-ценното притежание на художника, защото попадне ли при полиция или други органи на реда, могат да се намерят веществени доказателства за „вандализъм”, свързвайки го с предишни незаконни дела.

NEWS_1352380766

Bite – това е термин за плагиатство от други художници. Най-често се крадат имена, букви или цветови схеми.

Bomb – бомбата е бързо рисуване на незаконни пространства из града. Тагове или надписи, които се правят за кратко време, като най-често стартиращите графитаджии ги използват за да се упражняват.

Buff – премахването на вече нарисувани графити, заличени с локален (плосък) цвят.

Burn – предаваш на полицията свой съучастник или конкурент, умишлено или неволно, за да премахнеш конкуренцията.

Burner – парче от стена, билборд или вагон, което е изгоряло. Тъй като се губи много време в реставрирането, централните райони или собствениците са по-склонни да наемат графитаджии, които да реновират имота.

Cannon – оръдия, или с други думи – спрейове. Термина произхожда от Бруклин, Ню Йорк.

Cap – това е дюзата за аерозол боя. Различните видове caps се използват за различни стилове графити.

NYC-graffiti-train

Crew – Krew или CRU е група от свързани райтъри и художници на графити, които често работят заедно и основната им цел е да рисуват графити. Всяка група от приятели може бързо и неформално да се превърне в CREW, ако се интересуват и искат да започнат да рисуват.

Domming – това е техника на смесване чрез пръскане един цвят върху друг, докато е все още мокро, и след това изтриване на двете заедно. Използва се понякога и абразивен пясък за създаването на различни ефекти.

Dubs – Това е стил на графити в UK, изпълняван в сребърен хром и боя. Често срещан е по железопътни стени или улични местя, извършван от някое Crew.

Etching –tags (Чикаго) – използване на киселинни разтвори, предназначени за създаване на матирано стъкло. (Etch Bath – писане на прозорци). В Норвегия някои влакове, маркирани с киселинния разтвор са спрени от експлоатация временно, заради потенциално опасната за здравето киселина.

sowat_sketch_big

Fat cap – дюза, използвана за широк обхват от стената, за запълването на големи пространства.

Gallery – Места, като надлези и стени, които са закътани за широката публика, но популярни сред райтърите. От всичко изписано по стените и останало през времето, се натрупват стилове и умения.

German Montana – специална марка боя, предназначена за графити.

Isides – графити, направени вътре във влакове, трамваи или автобуси. През 1970 година в Ню Йорк е имало най-много графити вътре във влаковете на метрото. С години това се разраства и в градове като Рим (Италия) и Мелбърн (Австралия). Рисуването на вътрешността се има за малко по-артистична.

Krylon – марка боя за графити. Използвана още през 1970 година при ерата на графитите в Ню Йорк Сити до 1980 година. През 2008 година, марката въведе ново поколение спрейове с несменяема капачка, която пръска правоъгълно, вместо кръгово. От тогава има много модификации на различни видове флакони.

Mop – тип домашно направен графити маркер, използван за по-големи тагове, които често имат кръгъл писец и оставя мазнина(Drippy line). Mopps могат да бъдат напълнени с различни мастила и бои.

train-wagon-graffiti-1920x1200

Оne-liner – таг или бомба, написани с едно постоянно непрекъснато движение.

Paint-eater – боя за негрундирани повърхности, като дърво или бетон, които „изяждат”стандартния спрей боя. Райтърите понякога използват house paint боя за подложка на повърхността, преди да започнат да „драскат”.

Roller– огромно парче, боядисано с валяк за боядисване, вместо с аерозол. Те обикновено се завършват в много опростени форми, които приличат на шрифта, но понякога може да бъде много сложен и комплексен.

Rust- Oleum – марка спрей.

Tag_in_Malmö

Scribe – Също така наречените и „scratchitti”, създават трудни за премахване графити от надраскване или прерязване.

Slam – маска, помагаща при рисуването на опасно място.

Slash – това е черта, слагаща се пред, през или за маркиране върху друг графит. Това се смята за обида. Познато още под термините: „маркиране”, „разобличаване” и „затапване” , „зачеркване”.

Sticker – „етикета” или „стикера” се разпространява бързо, компактен и малък, но се залепя на видими места. Разполага се по-бързо от самите графити, което го прави фаворит в публичните пространства. Често се залепя край пешеходни пътеки, вестникарски павильони, улични стълбове и лампи, телефонни кабини, пейки..

TAG –  стилизиран подпис, обикновено извършен в един цвят. Най-простият и най-разпространен вид графити, често правен в един цвят, контрастиращ рязко с фона. Тагването се появява за пръв път във Филаделфия през 1959 година, оставяйки послания  на магистрали около града.

Trow up – „повръщам” в буквален превод  е нещо, между „sticker” и бомба по отношение на сложността. Троу ъп обикновено се състои от един цвят, който да очертава и от друг, който да запълва. Формите, които се образуват са всъщност букви. Това е най-простия метод за стартиране на street art райтъри. Обикновено това е непълното име на райтъра. Терминът идва от факта, че бомбата е просто хвърлена върху стена, автобус, влак и т.н. много бързо.

tumblr_mgoan4BUws1qesvmmo1_500

 

 

 

 

 


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Един коментар

  1. Asep казва:

    I was drawn by the hotsney of what you write

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *