Graffiti Zone: Подходът на новите стенописи!

By Тони Тодорова, 05.04.2014

Да стигнеш до небесата със спрей в едната ръка, да се изразяваш свободно, без думи. Велико!

Истината е такава, каквото я виждате, без политически окраски, без сарказъм, без пропаганди и оставки. Няколко улични художници между 20 и 26-годишни, професионалисти, в това, което най-много обичат да правят.

Много боя, страшно много. Свежа музика и достатъчно публика, застинала около високите скелета повече от 3 дни.

Какво друго ти е нужно, за да изградиш един голям портрет на момче, което иска да види света от високо, да стигне до небето. Естествено – добър екип. За късмет на пловдивчани Димитър Механджийски (STERN) разполага с тях – Dark, Ozone, Phameux, Freak, Evo и Merks.

А когато те започнат да рисуват, всички други просто замлъкват и остават да наблюдават всеки детайл, който излиза от флакона с надпис „94“.

Stern е скицирал общия план на голямото момче (което е без име), помага му основно Dark, с който ги свързват стотици графити през последните 10 години. Останалите слагат маските за елементите, които ще обогатят графита на площ от 150 квадрата.

Stern е нервен, върху плещите му ляга цялата организация за да превърне драсканиците от стената на училището в проект, който ще впечатлява за напред. Той знае, че върху него са залепени всички погледи, най-вече на малките художници от клуба за графити от СОУ  „Цар Симеон Велики“.

Започва да се качва и да слиза от 12 метровото скеле по 2-3 пъти на всеки елемент от графита, докато си представя как да изглежда.  Най-важното е, че запазва спокойствие и всяко притеснение го оставя за себе си, не се издава, само тези, които го познават могат да прочетат мислите му.

Крие се зад строг външен вид и не говори много. Истината е, че няма какво толкова да каже, той говори със спрея.

Хубавото в крайна сметка не е само свободния полет на художниците. Те правят нещо, което остава в историята на това училище. Обогатяват го, създават място, където стотици хора ще се изредят пред стената и ще вникнат в модерният стенопис, така както преди повече от 40 години един друг млад художник е изрисувал вътрешните стени с лика на патрона на училището.

Важен е крайният ефект, който е наистина впечатляващ. Заслужава се да се види, така че ако имате 20 свободни минути, може да отидете до училището, да седнете около голямото дърво на плочките и с чаша кафе да се вгледате в свободния полета на момчето от графита.

Организаторите благодарят за съдействието на фирмите: ЛЮВИК ООД и ТЕРЕС БИЛД, на Алфа СОТ, пицарии ВЕРДИ, магазини На Тъмно, на интернет доставчик НЕТ365 и Viscomp за наградите в конкурса, на ReoVox  и VibeStars , на Dj George, Dj G и Dj Rocco, на Гергана Шопска за прекрасните снимки, на директора на училище СОУ „Цар Симеон Велики“ г-н Баташки, на учителката от клуба по графити г-жа Мариана Цонева,на прекрасния  училищен персонал както и за логицистичната подкрепа на г-н Петър Кротнев (Терес Билд). 

Събитието е в подкрепа на „Пловдив 2019 – кандидат за Европейска столица на културата“. 

2043_original


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Един коментар

  1. Elias казва:

    You got to push it-this esnestial info that is!

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *