109

MOUSE – Sunshiners

By Тони Тодорова, 10.08.2014

Откъде идва псевдонима ти MOUSE?

Всичко дойде от детството – звучи зловещо, но ми се налагаше да убивам чрез удавяне малките мишчици,които създаваха пакости в детската ми стая… от тогава не ги харесвам. В тинейджърските години, когато с приятеля ми се зарибихме с графити  решихме тага ми да е MOUSE… той си ме и наричаше мишле…….и така…….любов и омраза в едно – here I am **)

Откъде си, къде твориш?

Родена съм в китното градче Исперих, в сърцето на Лудогорието. Понастоящем живея във Варна, а до преди година бях във Велико Търново – все прекрасни местенца, които сериозно започнаха да ми отесняват….

От кога се занимаваш с улични изкуства?

От около 8 години..

Трудно ли е за момиче да рисува по улиците и да владее спрейове?

 Хехехехе як въпрос – незнам аз ли владея спрейовете или те мене владеят, любовта ни е взаимна! А когато има любов всичко става малко по-лесно. Иначе може би има 1-2 фактора, които ни отличават от момчетата, но не бива никой да се превъзнася с това, идеите и уменията не зависят от пола….

С какви други материали, освен спрея работиш?

Работя с много материали, като цяло са ми страст различни изразни средства-акрили, маркери, четки, валяци, маслени бои, акварел, цветни моливи, дърво, прежда, плат, винтоверт, хартия, платно… Харесва ми да омешвам нещата… Осветителните тела също ми допадат…

4a (1) 102-(1) 103 (1) 105 111

Сигурна съм, че живота ти се е променил, откакто си започнала да твориш навън Разкажи ни за някои твои възходи и падения..

Възходи и падения – колко епично прозвуча!!!!!!!  Възходите в личен план за мен идват, когато си намериш съмишленици! За паденията не знам, ние постоянно сме обречени да се сблъскваме с разноликите мнения на обществото – точно в момента, докато пиша тези отговори се чувствам за пореден път сдухана в България… дано не повлияе това много негативно, но е трудно, това перманентно затлачване…..

Какво те сдухва?Какво ти липсва?

Липсват ми професионалисти, отношение, оценяване на труда… куп неща..

Имала ли си спречкване с полицията или разни хора, заради street art-a?

Всеки един има такива постоянно, колкото и да преценяваме нещата, луди баби и мафиоти се реят посред бял ден навсякъде. Имам един пресен случай от последните няколко седмици:

Рисувахме 4 човека през деня на едни овехтели трафопостове в центъра на Варна, беше абсолютен фън, ала някой нагнетен бе подал сигнал предната вечер и имало яки вандалски изтрещявания на наши добре познати лица…. та ние леко го отнесохме… прекарвайки няколко часа в районното. Това са нещата от живота, определено експириънса на улицата и по-голям от този в ателието, най-забавното бе как пътувах до районното карайки си колелото между два полицейски мотора – беше култово, за жалост не успях да увековеча със снимка **)))

Ти се занимаваш по специално със streetart. Каква е разликата с графитите?

Така наречения стрийтарт ми е с няколко идеи по-свободен. Той не се ограничава в това с какво точно е рисувано, а е важна идеята, посланието, не толкова името на автора. Обичам, уважавам, харесвам и двете, стига да са добре направени!

Разкажи ни за твоите идеи за улицата?

Моите идеи… утопично е ала то си е мечта – за една по-цветна улица, за едно по-приветливо и свежо място за самите нас, генерално това е. В детайли ако говорим то това трябва да е за конкретни места, за конкретни пространства….

С кой ги осъществяваш?

Най-добре се сработваме тук с Алекси Иванов и Николай Божинов

А как предпочиташ да работиш – в част от екип или сама? Какви са плюсовете и минусите?

Понякога ме влече самостоятелното. Това определено е нещо, което чисто човешки ме терзае да разбера. Много ми харесва и едното и другото. Има си адските плюсове и минуси – понякога може да се получи много добре, понякога не! Но определено през годините съм рисувала с доста хора и определено мога да кажа, че е фън, но има моменти, в които искам да наблегна само на моята рисунка и идея и го правя…

112 114-(2) 1112 11115 (3) 401994_4219223490587_2147436423_n

Къде можем да видим твои реализирани проекти?

Във Варна и Велико Търново, но най-добре и в интернет пространството, архивирам си нещата и ги качвам на mousefrommars.tumblr.com , www.mishkathemouse.com , а също и на фейсбук страницата ми MishkaTheMouse.

Към кой са отправени посланията в изкуството ти? И имаш ли успех?

Понякога си мисля,че са отправени към всеки, понякога си мисля,че са за тези,които имат очи д ги видят, успеха е относителна величина. За мен е успех да имам възможността да продължаваме да се занимаваме с това, което обичаме.

Негативни черти на streetart-а?

Малко е краткотраен, но в това му е чара **)

cdDSC_0024DSC_0034 copyDSC_0060   

Разкажи ни за Sunshiners, как създадохте CREW-тo?

В SUNSHINERS сме MOUSE и NikkaWhy, заедно сме вече от 4 години, всичко се случи с много любов, взаимно желание и радост.

Правите ли компромиси помежду си?

В интерес на истината колаборирането определено не е най-лесната работа и без компромиси някой път не става, взаимно е както споменах… нож с две остриета е…

С какво българските улични артисти се различават от останалите в Европа?

Според мен колкото повече пътува един човек, толкова повече си сверява часовника…

Отправи съвет към хората, които ежедневно наблюдават изкуството ти?

Пожелавам им да виждат с отворени очи, съветвам ги да се огледат повече и ги съветвам да не си пилеят времето само в приказки, да бъдат искрени, пожелавам им да бъдат здрави!

ff (2) g (1) j m moiiiuuu mouse cuenca spain 2012 y mouse-ssslesbos-greece p (1) q (1) u (1) v (6) v (12) za varna (10) zzzaaass

 


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

7 коментара

 1. kolyo казва:

  slabo

 2. Ивайло казва:

  ужасен стил

 3. Drago_tea казва:

  Невероятно ексцентрични драсканици, изпълнени с много емоция, нестандартно мислене и много оригиналност. Стил, който не би се харесал на всеки, но в това му е чара. На моменти минималистичен, но казва повече от колкото изглежда, че показва в действителност. Най-много ми е кеф да намирам точно такива пъстрообагрени и бъбриви по семпъл начин графити.

  П.С: няма как да противоречиш с интелигентността на този автор. Доказателство е „Слабо“-то и НЕОБОСНОВАНО мнение!

 4. Пор*VA казва:

  Голем РСП за Мишката и целото крю Съншайнери…поклон!!

 5. Natty казва:

  That kind of thinnikg shows you’re on top of your game

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *