SONY DSC

Ozone – CMS – Интервю

By Тони Тодорова, 26.04.2014

Ozone е graffiti artist от близо 12 години. Той е живо доказателство за това, че не ти е необходимо художествено образование, за да изразяваш свободно себе си. И още повече – да изразяваш себе си в градските пространства. Оzone е както част от CMS CREW така и самостоятелен артист. Запознайте се с него повече в следващите редове:

Как започна интереса ти към графитите?

От много малък имам интерес към градската среда и стените, спомням си още като хлапе как съм гледал стени, надписи, лога, реклами, и когато видях първите графити и нарисувани  стени, първо като фон на американски филми, а после и на живо,  и нещата се случиха, не мога да си представя живота си без те да са част от него по някакъв начин и така 10 ина-12 години 🙂

Защо Ozone?

Ozone, защото като много други неща, едновременно е жизненоважен за всички живи организми (озоновия слой например), а в същото време доста отровен за тях когато го получат в концентрирани дози. Отделно е експлозивен, нестабилен елемент. Да не ставаме много сериозни, накратко – харесва ми как изглеждат буквите 🙂OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От какво е повлиян стилът ти? Или от кой?

Ами като че ли е повлиян от класически северно американски стилове и  в голяма част от немските графити артисти през 90те, накратко – ценя точната изработка на нещата, правите и отсечени линии и букви, които имат стойност като отделен шрифт, харесвам и неща, близки до типография и калиграфия.

Защо предпочиташ да рисуваш в градските пространства, пред това да излагаш картини в галерия?

Ами защото е изцяло различно. Когато рисуваш в градско пространство, имаш хиляди пъти по-голям досег с хора, за повечето от които целта не е била специално посещение както в галерията – повечето хора са навън с някаква тотално друга цел и изведнъж попадат на творба, по този начин се получава едно много по-динамично взаимодействие и този елемент на неочакваност и случайност създава доста различна връзка между творбата и публиката й, доста по-искрена тъй като е неочаквана и не задължаваща.

За какво мислиш докато рисуваш?

Основно за проекта, който рисувам. Понякога и за нещата от живота, докато рисувам си текат доста мисли и идеи, медитация почти като под душа 🙂

Кой е най-мащабния проект, върху който си работил?

До момента може би е гърба на Драматичния Театър в Пловдив, по време на Street Art Fest 2013. Приятна колаборация  се получи.

Това ли е единственият начин да изразяваш себе си? Занимаваш ли се с други арт неща?

В повечето време графитите ми стигат. И при тях има доста различни посоки и техники на развитие.

Колкото по шарено, толкова по добре, или?

Хубавите букви могат да бъдат и едноцветни, стила се познава.. но и шарено е готино 🙂

Каква е концепцията на графитите ти?

Нямам цялостна концепция за творчество, опитвам се да правя неща, които ме радват естетически, и да реализирам идеи, когато идват.

Колко е важно изкуството в 21 век?

Би трябвало да бъде доста важно, не мисля че се оценява достатъчно .

Кажи ни няколко неща, които мислиш, че са важни за уличните артисти?

Да правят неща, които им харесват, а не неща, които мислят, че ще се харесат.  Да са постоянни и да бутат напред, да не са доволни от това, което постигат,  да търсят развитие, основни неща.

За теб хоби или професия са графитите?

Хоби, и начин на живот. Професия се надявам да не стават, по-истинско ми е като го правя за себе си.

Негативни и положителни страни на това да се занимаваш с графити..

Негативните – изисква много време и ресурси, и много опити в началото, за да си доволен от резултата, прецаква много неща, от здраве до социални умения, хахах.. и все пак, нещо, което според мен всеки трябва да опита, взима много, дава повече.

Следващи проекти ще има ли?

Проекти има постоянно, големи или малки, надявам се тази година да зарадваме с няколко големи.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

IMGP5269a

SONY DSC

psIMG_0726 SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC  SONY DSC

 


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Един коментар

  1. Rippin´MicsRidin´Beats казва:

    nice style

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *