predi 1vi vupros

Phameux – CMS Crew – Интервю

By Тони Тодорова, 28.06.2014

От къде идва псевдонима ти Phameux?

Претърпяло е доста трансформации. Първоначално беше само просто FAME, след това бях го превърнал във F.A.M.E.(съкращението ще остане тайна), след което реших, че е малко скучно и промених F-а във PH. Доста дълго пишех само това, но разбрах, че има доста известен щатски райтър със същия таг и от тогава поддържам името Phameux. Добавих това окончание, защото представям Пловдивския квартал Кичук Париж и дойде естествено като звучене. (Чете се„Фамеукс“).

sled 1vi vupros 2ra snimka

Коя е първата стена, която надраскал?

Беше доста назад във времето… няколко спомена изникват в главата ми, но мисля, че първо беше едно знаме на България между два гаража. Бях без маска и си спомням, че много ме болеше главата след това.

predi 3ti vupros

Ъпгрейдваш ли стила си?

Да, постоянно експериментирам и се опитвам да добавям най-добрите експерименти към следващите си работи като подобрения. Рисувам предимно в абстрактен стил, но обичам да правя и паралели с реализма. Интересно ми е, че много хора ми казват, че харесват по-стари мои работи повече от новите и ме питат защо съм спрял да рисувам в този стил (с много надребнени елементи). Просто така се развиха нещата, човек иска да пробва нови неща, но честно казано дори и 5 процента от това, което искам да развия не съм показал, задават се много нови неща.

sled 3ti vupros

3ti vupros 2ra snimka

Вече колко години навъртя на графити сцената?

13.

А с какво друго се занимаваш освен графитите? Какви други интереси имаш?

Преди карах скейт, дори миналата година отново се качих на дъска, но след няколко по-запомнящи се падания разбираш, че може би си изпуснал момента да направиш нещо голямо в този спорт. В момента съм само зрител, някои от изпълненията ме вдъхновяват да рисувам.

Легална или нелегална стена и коя предпочиташ ти?

 Графитите първоначално са започнали като нелегално движение, но въпреки това хората са ги харесвали, защото не знаели, че е нелегално, мислели, че е поръчано от общината рисуване. В такъв момент човек разбира, че границата между легално и нелегално е просто виждането на човека. Графитите като вандализъм е натрапено понятие и когато някой започне да рисува с този стереотип в главата си, той наистина ще прави вандализми. Ако аз утре отида да си напиша името на сграда, която се нуждае от ремонт, това може да предизвика точно такова обновление. Сигурно собственикът ще ми е много благодарен след това.

Незапознатият човек свързва това, че се рисува през нощта като нещо лошо. По същия принцип всички дискотеки и денонощни магазини трябваше да бъдат затворени.

Предпочитам легалните рисунки, има една доста апетитна фасада на общината в центъра.

 sled 5ti vupros

predi 7mi vupros

Кой е най-големият ти независим проект?

Може би една 20-метрова стена, по която работих миналата година, там освен рисуването заснехме и видео клип с кратка история, можете да го видите тук:

 

Доволен ли си от резултата, който показваш до момента на улицата?

Хаха, незнам, все още се боря за първата си 6-ца.

sled 8mi vuprosУчастваш ли в Графити фестове и какво мислиш за този тип събития?

Да, участвал съм в няколко графити фестивала, харесвам състезанията като цяло. В последните години организаторите разбраха, че хубавите събития от този род трябва да се правят с много пари, за да са успешни като реклама на това изкуство и на спонсорите. Все пак, когато се опитваш да спечелиш един човек на изкуството като му даваш 5 спрея и свободно място за рисуване, рискуваш по-скоро да го обидиш.

Един от най-добрите ми спомени е фестът Write4Gold от 2006-та година, когато стигнахме на 3-то място с EAST и CASH. Тогава се радвахме много, защото не очаквахме такова нещо, ние бяхме отишли да се забавляваме. Предполагам, че ако тогава и OZONE беше участвал с нас щяхме да спечелим  1-вото място.

Като част от CMS Crew, разкажи ни как започна всичко, създаването на Crew-то (кога се започнахте, колко членове, как се събрахте), къде първоначално драскахте?

Следващия въпрос.

Почти навсякъде в Пловдив сте се тагнали, а в други градове?

Хаха, без коментар.

Какво става със CMS Crew, творите ли още заедно, накъде се пръснахте?

Да, правим неща заедно. Едното момче отиде да купува пица, ама не се върна.

А специално ти – кой е последният ти графит и къде се намира?

На една от стените в ателието ми.

sled 13ti vupros

На какво ниво са според теб графити художниците в България?

Много високо, смятам, че доста хора по света вече знаят за Българската сцена, която до преди  няколко години не се открояваше особено, да не кажа липсваше. Графитите са самотно занимание, когато искаш да подобряваш стила си. А като цяло тук сме малко депресирани комплексари и по-често търсим съвместните работи. Който удържи да се дърпа напред, когато работи сам без да разчита на друг освен себе си, оцелява и напредва.

sled 15ti vupros

Какво са графитите?  Трябва ли да носят послание?

Изкуство. Да. Който каквото си намисли.

Кои са най-трудните места за рисуване?

Влаковете.

Какви са бъдещите ти проекти?

Ще се разбере скоро. Отделно си мисля за съвместно събитие с новата галерия в Капана – Incubator, много добре се представят на Design Week.

Посъветвай нещо тепърва започващите с графити?

Живейте добре, слушайте хубава музика, яжте качествена храна, защото това влияе на качеството на рисунките и разбира се, практика, практика, практика.


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *