2013 Romunia

Raveo – Me Click

By Тони Тодорова, 19.07.2014

Какво означава Raveo? От какво е трансформация?

Raveo нищо не значи, по-късно разбрах, че има малко Италианско градче, което се казва така. Историята на трансформирането му не е нищо особено, бях в казармата и на едно CD с музика от 20-тина парчета Хип Хоп, имаше едно „Rave„. Много ме кефеше и докато си цъках скици по време на пост реших да пробвам с него, сложих му и едно О (тогава така беше модерно, тага да завършва на О. Та това му е историята първия ми таг беше Electric, имах и други, но те не са толкова важни : ).

Какъв беше твоя старт с графитите?

Старта ми беше 2001 година, ако мога така да го нарека (дълги години мотане и мъки). Зарибих се от една Пловдивска песен на Терор – Граффити. Но преди това бях виждал някакви неща и си казвах, че е много яко!

2012 Норвегия2011 Norway

2012 norway

20122012(&&)

Каза, че си на 29, замислял ли си спреш да рисуваш графити и какво трябва да се случи, за да го направиш?

Почти на 29, хахаха! Не знам, не мога да кажа със сигурност, по-скоро ще гледам да не спра, те са нещото, което през годините е  с мен, много хора избягаха от живота ми, но те останаха и даже много ми помогнаха.

Ами то графитите са един цял живот, не е лесно да се откажеш от тях…

Ам отказвал съм се няколко пъти, това беше през годините на големите мъки. Нямам художествено образование и съм се отказвал един, два пъти. 2008 година някъде не бях рисувал близо година, но Diloma ме зариби да направим една стена и от там се хванах сериозно. Бих се отказал ако стана ядрен химик, но не виждам как ще стане това. Затова продължавам напред. : )

Колко време драска сам, докато станеш част от ME CLICK?

Доста, не ми е приоритет да съм в CREW. Всички можещи и не можещи го правят. По-добре е да се научиш как се правят нещата пък тогава да го мислим.

И как стана част от Crew-то?

Аз не съм ставал, аз и другите момчета го създадохме в плод на младежка веселба, ние не се определяме като crew, ние сме приятели, колеги. Бачкаме здраво по общи проекти това всъщност е Me Click, стараем се да показваме качество и популяризиране на това, което правим ние и всички други колеги в България.

2012

2012(1)

2012 ft. Oskar – Me Click2012

2013 Румъния2013 Romunia

Като райтър от Бургас, какво ти дава и какво ти липсва в този град?

Незнам какво липсва по скоро в това, че тук, както и навсякъде оцеляването стана приоритет на хората. А това, което ми харесва в Бургас е, че няма значение какъв си, на никой не му дреме. По този начин няма фенове и незнам какви още, покрай които да си надигаш въшките. Просто си един обикновен човек, който прави нещо с голямо удоволствие и те кара да си стъпил здраво на земята. За мен хвърчащите истории водят само до там, че от високо падането много боли.

Има ли сцена за вас в Бургас? Уважават ли изкуството ви?

Сцена винаги ще има, докато се занимаваме с това. Има хора, които ни подкрепят има и такива, които не ни се кефят, нормални неща.. : )

Трудно ли е да се докажеш като графити художник?

За мен доказателството е пред самия себе си, след това пред другите. Засега не съм се доказал пред себе си, а за пред другите незнам. Интересува ме развитието и градацията ми.

Какво още не си осъществил?

Изрисуването на голям калкан с моите хора в Бургас, също и обща стена с Кръстника на графитите SEEN!

20132013(1)

hulk

20132013

Трудно ли е графитите да са ти професия? И защо ги превърнахте в такава?

Трудно е доста, някой път минават месеци преди да си хванал флакона или четката, занимаваш се с договори, фактури, прищевки, няма как бачкаш с хора. Незнам как мислят колегите, но за мен няма нищо по-хубаво от това да ти платят за работа, която ти доставя удоволствие. Минал съм през доста сфери в системата даже и сега бачкам сезонно, но в България ако поне работата не ти харесва просто няма смисъл от нищо, малко пари, почти не почиваш, яко робство на капитализма и на шефа ти, който иска да си купи черен джип на твоя гръб и после ти казва: „какво ревеш повече не мога да ти дам” ,абе нормалните неща, които в случая са извратени..

Когато рисуваш по-поръчка, лесно ли е да си наложиш стила или се нагаждаш спрямо желанията на поръчителя?

Май не ми се е случвало да рисувам мои неща. За мен тръпката е в това, че ни поръчват да рисуваме неща, които никога няма да седна да рисувам, даже някои са доста сложни и няма да ми стиска да се пробвам. По този начин отиваш, превключваш, нямаш право на грешка, правиш го и всички са доволни, хахах..

Плюсовете и минусите на графитите?

Минуси, незнам. Аз виждам само плюсове. : ) Обръща ти мисленето, виждането, не знам, имаш смисъл в живота и цел, което е най-важното.

2014

2014 mixed up 2()  20142014 mixed up 2 20142014 mixed up2 20142014

Разкажи ни някоя забавна история с crew-то?

То всяка една стена или поръчка е забавна, като изключим жегванията между мен и Diloma, няма как две огнени зодии сме, хаха ,но всичко е ток, забавно е доста, покрай нас или мен.. (много дрънкам)

Та историята:

Годината е 2010. Бяхме аз, Esteo, Dilom и Oskar, та така отскочихме до края на града да поцъкаме бомбици и тролчета на едно хале мисля че беше и докато рисуваме усещаме едно стадо крави зад нас, докато се усетим една крава минава зад нас. На нея имаше нещо като верига, която се влачеше на земята и докато минава гледаме как на Esteo сака с флакони, който хич не беше малък и не много пълен се закачи за веригата. В тоя момент Esteo ми извика да хвана сака, обаче нищо. Побягнах след кравата, а тя се уплаши и тръгна с голяма скорост през една поляна с треви доста високи и аз след нея бягам и тя бяга и ръси флакони..

Какъв е пътят на Me Click?

Да се надяваме асфалтиран и без много дупки : )

Какво би казал на хората, които не харесват графити?

Да се върнат към човещината, която вече се поизгуби и ако това не може да помогне да си намерят нещо друго за харесване.

2013(2) mixed trhrow up raveo style 2013(@#)


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

2 коментара

  1. Е. А. казва:

    Здравейте,графитите са страхотни. Аз съм представител на неправителствена организация обучаваща кучета асистенти и терапевти. Във връзка с проект бихме искали да финансираме и графит на определена тема. Моля, заинтересуваните да се свържат с мен на адрес: office@aport-bg.com

  2. Yacine казва:

    Good to find an expert who knows what he’s talknig about!

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *