floating islands wall

Rock & Zefo – Варненското Дуо

By Graffiti team, 20.01.2015

Здравейте, представете ни се?

Rock :  Здравейте, аз съм Rock, на 21, от Варна, от няколко години уча и живея в Шотландия.

Zefo : Аз съм Zefo, също съм от Варна, на 20 години. Освен с графити се занимавам с рисуване и с графичен дизайн.

Rock - Edinburgh

Zefo Sprite

Какъв е произходът на таговете ви, как се сдобихте с тях?

 Rоck : Aми няма особен замисъл честно казано… преди години, когато започнах да рисувам, нямах таг и затова просто отворих речника и си харесах дума, която да звучи готино – Rock хаха .

Zefo : Zefo е съкратен вариант на Zefyn, таг който си бях измислил още когато започвах да рисувам, но така и не използвах . След това смених 2-3 други тага, докато не се върнах отново на Zefyn.

 Какъв беше стартът ви с графитите, кога и къде за пръв път видяхте графити, изобщо как се зарибихте?

Rock : 2007… много хора от училището ми драскаха (дори момичета)… беше станало нещо като мода, но аз съм може би единственият от тях, който все още се занимава с това.

Zefo : Заедно с няколко момчета от училище започнахме да се интересуваме от графити, когато бяхме 5-6 клас . Тогава само гледахме другите стени в града и ги прерисувахме, но нямахме ясна идея какво правим. С времето малко по малко започнахме да навлизаме в нещата по-сериозно.

 Какво са графитите за вас?

 Rock : За мен графитите са хоби и начин да удовлетворя себе си чрез нещо, което съм направил със собствените си ръце .

Zefo : Графитите означават много за мен . Помогнаха ми доста да се развия, дадоха ми много добри приятели, както и много хубави и запомнящи се моменти.

Rock - red

От колко време се занимавате сериозно с графити?

Rock : Сериозно.. да кажем от 2008 насам – 7 години.

Zefo : Може би около 7 години.

Помните ли кога се запознахте един с друг? От колко време рисувате заедно и мислили ли сте за Crew?

Zefo: Ами  познаваме  се от доста време, все пак във Варна няма много хора занимаващи се с графити и почти всички се знаем. През  2012 Shione ни събра да рисуваме обща стена на едно събитие, допаднахме си като мислене и идеи и така започнахме. Говорили сме за crew, но не сме мислили сериозно над това. Но ние така или иначе сме като crew –рисуваме постоянно заедно, имаме сходни идеи, разликата  е, че нямаме общо име, което да напишем под стената.

PROFILE PIC - in action

Според вас съществува ли все още респект между райтърите или въпросът е относителен?

Zеfo: Относително е.  При едни има, при други няма. Но ако искаш да бъдеш уважаван, трябва и ти да показваш уважение към другите. Ние гледаме да стоим настрана от разни такива интриги и простотии. Разбира се няма как да харесваш всички и всички да харесват теб. Всеки има различен стил и различен вкус за нещата, важното е да показваш добри резултати.

Rock: Уважавам другите райтъри, но не уважавам хора, които драскат от по 10-15 години и не могат да направят права черта с флакон („Antistyle“ или как му викат… ахах), а се мислят за много добри и критикуват всичко. Да не говорим, че доста от тях са просто хейтъри с незаслужено самочувствие.

Rock Zefo 2014

Бомба или легал?

Rock : Бомба. Всеки може да направи яко парче на легална стена, обаче много по-яко е да има заиграни парчета по улиците, не само с хром и черно. Ако е легал да е с повече хора и с обща тематика/цветове .

Zefo : И двете. Всяко си има своя чар, не мога да избера едното пред другото.

До някои от вашите бомби след „yo“е изписан тагът на другия. Това означава ли, че правите част от бомбите си един на друг?

Rock :

Не, но се е случвало някой път да бързаме повече и тогава си помагаме един на друг, но по принцип всеки си прави своето парче.

Разкажете ни за CRH?

Rock : Бях част от CRH преди години. C повечето от другите от крюто все още поддържам контакт, въпреки че не толкова често колкото преди. Иначе имаме забавни истории заедно.

Sketch Rock Sketch Zefo

Гледайки повечето по-сложни графити се чудя как успявате да подредите в съзнанието си цветовете, линиите, ефектите и изобщо тези техники, как се раждат идеите ви?

Zefo: Когато правим легали, имаме скица и предварително избрани цветове. За бомби, най-често, импровизираме. Опитваме се да разнообразяваме нещата си.

С времето ли се постигат тези неща или просто експериментирате с  различни цветове и материали? Как се развиват въображението и цветоусещането в такъв аспект?

Rock : Със сигурност трябват време, експериментиране и идеи. Аз се занимавах доста години с рисуване, а в момента уча дизайн и мисля, че това малко или много е подпомогнало за подобряването на възприятието ми на форми и цветове.

Zefo : С време и практика всичко се постига. Предимство е когато работим двамата заедно, защото си допълваме и развиваме взаимно идеите. Напоследък имаме желание да правим по-сложни стени, да оставим буквите на по-заден план и да наблегнем на рисуването . Искаме да се развием и да вдигнем нивото си.

Rock_3ak_Zefo

Стена, влак или според зависи?

Zefo: Правили сме няколко пъти влак, но не сме толкова зарибени. Преди имахме желание, но вече не ни влече, предпочитаме стените и то се вижда. Въпреки това, много се кефим на хората, които правят влакове.

Кои са най-мащабните ви проекти?

 Все още нямаме кой знае какви мащабни проекти. Не сме стигнали до там, че да ни викат да рисуваме фасади и големи стени. Това лято направихме най-голямата ни обща стена (≈4 x 8 метра). Хвърлихме много труд, но останахме доволни от резултата.

 Къде се намира тази стена? 

Стената е в един канал във Варна. Искахме да направим нещо различно от нещата ни досега. И двамата се кефим на сюрреалистични композиции и специално за тази стена предварително си изготвихме детайлно цялостния проект на Photoshop, а след това го реализирахме на стената.

floating islands wall detail floating island wall 2

Имате ли парчета извън България ?

Rock: Да, имам бомби в Гърция, Австрия, Великобритания. Легали в Турция и Великобритания.

Zefo : Това лято заедно отидохме в Истанбул и направихме две стени с Shione, който е наш добър приятел и често ни е помагал. Преди 4 години рисувах по един проект в Северна Ирландия.

Какви са проектите, по които сте отишли, какво е отношението на хората в и извън Европа към графитите (какви са вашите впечатления) и снимки най-вече.

Zefo: През 2010 учавствах в международен проект от училище и бях за около седмица в Северна Ирландия. Там се запознах с много нови и интересни хора, занимаващи се с графити и различни изкуства. Останах силно очарован от това колко са отворени хората там към изкуството. Несъмнено бих отишъл отново.

Rock: Хората в чужбина много повече оценяват изкуството от колкото хората в България. Ако правиш нещо шарено и интересно те ти се кефят, заговарят те, снимат те.

Zefo Rock Shione _ Istanbul 2014

Какви материали използвахте в началото?

 Rock : Същите каквито и сега.

Zefo: В началото си купувах много маркери и драсках където ми падне с тях. Сега такива работи не ме влекат.

Nightbombing или Daytime?

Zefo: През нощта.

Rock: Нощем. Предпочитам да ми е спокойно когато правя бомба, и ако се наложи, да мога да доизкусорявам.

 Ще продължавате и занапред с графитите, нали?

 Rock : Може би… въпреки че в момента имам други приоритети, но със сигурност ще продължавам да рисувам, дори да е по-рядко от преди.

Zefo : Разбира се, надявам се графитите винаги да бъдат част от живота ми. Факт е, че не рисуваме достатъчно често, но всеки има други ангажименти, а и  двамата не живеем вече във Варна, но гледаме като се върнем задължително да направим някоя стена.

 Разкажете за Варна, как се приемат графитите там. Какво ви липсва в града, какво бихте искали да промените ?

 Rock: Ами приемат се както във всеки един български град, предполагам. Иначе определено липсват райтъри. Когато започнах да рисувам имаше много драскачи във Варна. Сега, се броят на пръстите на двете ми ръце. А хората, с които бих рисувал се броят на пръстите на едната.(не с всички сме първи дружки)

Zefo: Рядко имаме проблеми с хората, повечето като ни видят, че рисуваме се радват. Това, което липсва е уважението между райтърите. Една шепа хора сме, които рисуваме, а повечето не могат да се разберат помежду си.

 Какво ви мотивира да рисувате?

Rock : Харесва ми да виждам парчетата си по улиците. Също така със  Zefo си пасваме като стил и се разбираме. Мисля, че тези две причини са достатъчна мотивация.

 Zefo : Мотивира ме това да правя хубави и качествени неща и те да бъдат оценени. Виждам, че доста хора в България рисуват на едно много силно ниво и това ме стимулира да рисувам и аз и да се опитвам да правя по-сложни и по-добри неща.

Zefo green

ZefoRock

Кои са райтърите, към които имате респект?

Rock : За легали – Spoare, Does, Revok, Ket124… от България:  Ozone, 140 ideas, NLS.

За бомби – още преди да станат известни, бях видял техни парчета, когато бях в Братислава и много ме изкефиха DERICK, SENIOR, DAOR .

Zefo : Does, Norm, Nemo, Mobar, Spoare, Ket, Rate, Ozone, Esteo и още много други.

Често ли ви гони полиция?

Rock: Не… особено напоследък, явно имаме късмет.

Най-забавната и най-опасната ви случка?

Rock : Най-забавната… може би когато през 2014-та рисувах върху една козирка над вход на блок във Варна. Един приятел стоеше долу и ме пазеше и както си рисувах той извика, аз скочих (беше високо приблизително 2.5 метра), защото помислих, че излиза човек от входа. Но се оказа, че е патрулка и веднага ни хванаха. Питаха ме какво съм правил горе, гледаха нагоре, но не осъзнаваха че драскам, мислеха че крада от терасата на първия етаж хаха. Графита се виждаше ясно, ръцете ми бяха боядисани, но по някаква случайност, те не забелязаха. В крайна сметка казах, че тренирам паркур и че обичам да го правя през нощта, понеже е по-спокойно. Пребъркаха ни, провериха ни и накрая ни казаха – „Следващият път с по един телевизор под мишница да сте!“

Zefo : Преди около година в София, бях излязъл вечерта да рисувам и с мен бяха две момчета, с които живеех тогава. Подгониха ни полицаи, аз успях да избягам и да се скрия, но двете момчета ги хванаха. Крих се няколко часа в едни храсти, докато тях са ги разпитвали за мен и са ги биели. Цяла вечер полицаите са стоели пред нас и са чакали да се появя. Накрая ни задържаха и тримата за 24 часа в полицията . Разминах се с няколко шамара и глоба за хулиганство.

Zefo2 rooftop  1 rooftop  2

По един съвет за начинаещите райтъри ?

 Rock : Да не драскат върху чисто нови стени… няма смисъл от това, аз лично почти никога не съм драскал на стена, на която да няма поне един таг. И естествено да не кросват!

 Zefo: Да мислят, когато рисуват и да уважават другите.

ZEFO_ROCK Zefo Zefo -  Rock Zefo 2014 Rock 3ak Zefo  CRH - Rock

Автор: Константин Христов

 


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

2 коментара

  1. Zevo1 казва:

    Най-добрите в България сте момчета!Евала ZEFO & ROCK ♥

  2. Димитър казва:

    Здравейте! Честно казано аз харесвам работата и на двама ви. Заслужавате много уважение заедно с Shione, Zapek, Fars, Mouse. Надявам се да продължите да рисувате и да не спирате с добрата работа!

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *