STERN И DARK – урок по „Графити“

By Тони Тодорова, 05.04.2014

Ученици от Пловдив влизат в света на графитите с художниците Stern и Dark

Едни от най-добрите майстори на спрея и четката Димитър Механджийски (Stern) и Васко Лалов (Dark) изнесоха открит урок на ученици от 7-ми клас в СОУ „Цар Сиемон Велики“, относно правилното и неправилното драскане на графити в Пловдив.

Опитните художници, за които се оказа, че са завършили и педагогически профили, влязоха в ролята на учители пред клуба по рисуване в хуманитарното училище и дадоха ценни съвети на бъдещите графитаджии.

Децата посрещнаха още от вратата своите „учители“ и веднага им се нахвърлиха с въпроси за техниката на рисуване. Те показаха свои проекти и бъдещи идеи. Оказа, се че клубът в училището е за пример пред всички, а среща и добро отношение от ръководството, което се се старае да им помага и да разива таланите им.

Това е добър пример за неформално образование в среда на СОУ.

„Това, което трябва да знаете е, че графитите са изкуство, което трябва да овладеете добре. Това не е само драскане върху стена, а нещо, което се запечатва и остава завинаги. Не си правете илюзии да рисувате върху нови сгради, защото това не води до добро отношение от страна на всички хора. Старайте се да изпозлвате местата за предназначение, за това и бъдете креативни и отговорни, както към себе си, към изкусвтото, така и към града. Старайте се да бъдете полезни, а да не вредите, затова ипозлвайте само местата за рисуване в Пловдив, или правете като нас – искайте разрешение от съответните органи“,обърна се към 20-те момчета и момичета Димитър.

Stern и Dark, заедно с още 5-ма свои колеги ще изрисуват 200 квадрата от една от страничните стени на училището на 1-ви ноември, Денят на народните Будители. Проектът е част от „Графити стайл“ и се казва „Graffiti Zone 1“. Той ще илюстрира дете, което чрез книги и знания, постига успех в своето бъдеще.

Огромното творение е показателно за това как чрез модерно изкуство може да се дава добър пример  на подрастващото поколение за знание и сила.

Децата имат срок от една седмица да покажат своите умения, свързани в исторически план и да ги представят пред художниците, след което ще бъдат наградени от партньорите на феста. Следващата година Stern и тийнеджърите ще изрисуват лика на Цар Симеон Велики на една от стените, кеото ще е и големият подарък за самите тях.

Проектът е подкрепен от Община Пловдив и Фондация „Пловдив 2019“, като част от кандидатурата на града за Европейска столица на културата след 6 години.


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *