barcelona-2153623_960_720

Street art върху консерви в Барселона

By Graffiti team, 12.06.2018

Испания е една от най-артистичните европейски дестинации, особено що се отнася до съвременно изкуство. Дори забележителностите от миналия век, като например архитектурните творения на Гауди, изглеждат толкова модерни и сякаш излезли от приказка. Именно в Барселона, където Гауди е оставил по-голямата част от наследството си, арт атмосферата се усеща буквално навсякъде. В последните години в града се разви и много стабилна street art култура, която допринесе за завършения му артистичен облик.

Затова и фокусът ни тук е насочен именно към Барселона, която е една любима дестинация, и то с право, не само на феновете на изкуството и street културата. Ако имате планове да посетите магичния град това лято, трябва да обърнете внимание освен на препоръките ни за творенията на местното “arte urbano” (street art), също и на разнообразието от събития, които предлага каталунският град. В следващите седмици например ще се проведе известният фестивал за електронна музика Sonar, рок фест, покер турнирът EPT Barcelona и много други интересни ивенти.

Относно графити и улично изкуство – то може да бъде видяно буквално навсякъде. Доста успешно модерните рисунки се вписват в историческия квартал Готико, както и върху разрушените сгради в индустриалния Побленоу. Това са нашите топ препоръки, не защото графитите в останалата част от града са по-малко интересни и въздействащи, а защото именно в Готико и Побленоу естествената колаборация между рисунките и околността, било то разрушени стари заводи или средновековни катедрали, е внушителна.

street-art-1289733_960_720

Photo by Benjamin Balazs, CC0

В тази статия обаче искаме да обърнем по-конкретно внимание на един по-различен street art, който се превърна в запазена марка на двама влюбени в изкуството, а и помежду си артисти. Ако наскоро сте посещавали Барселона, със сигурност сте се сблъскали с поне една от техните „арт инсталации“ – а именно рециклирани консервени кутии, изрисувани и изписани с различни послания. На пръв поглед идеята изглежда доста семпла – букви върху кенчета, но е наистина въздействаща. Типографията е красива, посланията смислени, а цялостната идея е създадена и изпълнена с много любов. Поезия, философия или простички фрази като „Добър ден“, независимо от написаното, те привличат вниманието и носят усмивка и настроение.

Артистите са млада двойка, които не разкриват много за себе си, защото целта им със сигурност не е да придобият популярност. Те работят и водят обикновен живот в Барселона и вдъхновени от любовта си влагат артистичните си заложби в този проект. Той се заражда преди няколко години, през 2014г. и ги запленява дотолкова, че се превръща в тяхно любимо занимание и запазена марка.

Освен да изразяват емоциите си чрез изкуството, артистите възприемат проекта си и като вид социален експеримент, поставящ под въпрос някои установени концепции като частната собственост, която е и платно за произведенията им, както и това да си алтруист в изкуството и да влагаш в него част от себе си, без да очакваш нищо в замяна.

Към момента произведенията на двойката артисти, които вече наброяват над 500, могат да бъдат видени по улиците на Равал, Грасия, Готико, Барселонета, както и в Галерия Артевистас. А в случай, че Барселона ви е далече, можете да им се насладите и в инстаграм профила им @me_lata.

Photo by Ulli Hansmann, CC0


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *