0000009292_w663

ФЕСТИВАЛЪТ БЕГЛИКА 2015 ПОД НАДСЛОВ „ИГРАЙ, ТВОРИ, БЪДИ“

By Тони Тодорова, 22.06.2015

Седмото поредно издание на Беглика фест, който ще се проведе от 27 до 30 август на традиционното за фестивала място – язовир Голям Беглик, Западни Родопи, се посвещава на живия, осъзнат обмен. Обмен на знания, обмен на стоки и услуги, обмен на емоции и идеи за бъдещето. Беглика фест отваря пространството си и предоставя време на всички присъстващи – участници, гости и приятели, да взаимодействат свободно едни с други.

Обменът е съвкупност от три цветни нишки вплитащи се в една уникална шевица Играй, Твори, Бъди – шевица изплетена от нас, мястото, случването.

beglika7

„Играй“ е обагрено в лилаво. В този елемент влизат добре познати страни от фестивала като музика, живи изпълнения, танци, пърформънси и всичко онова, което кара човека да играе и да се забавлява на беглишки въздух.

Играй (PLAY) описва движението на телата, тоновете, духа. Основна част от „Играй“, разбира се, са откритите сцени. Познатата ни основна Каба сцена е позиционирана на традиционното си място. Там ще бъде съсредоточен основният звук и децибели, разбира се умерени и в съотносими към заобикалящата ни среда. БЕГЛИКА ФЕСТ 2015 и тази година ще включи и диджей Сцена на дървото, която ще радва посетителите с диджей сетове, служещи като музикален фон през свободното от музикални прояви време на фестивала.

Акустичната джем сцена (Acoustic Jam Stage) пък се явява своеобразна форма на музикален обмен: тя ще е отворена за по-свободни колаборации между всички музиканти от различните групи . Силата на звука ще е премерена, като акцентът на нея пада на акустиката и акапелните прояви, Селектирани и специално подбрани от Беглишката дружина .

Колкото до замесените лица в „Играй“, своето участие в музикалната програма вече заяви немският диджей Улф Линдерман, по-известен като [dunkelbunt]. Заедно със съвременниците си от Waldeck, Pavor Stelar и Shantel, [dunkelbunt] се превръща в един от посланиците на новите стилове електросуинг и болкън бийтс. Градски бийтове, груув бас, електро и акустични инструментали и ритми от целия свят са тайната рецепта, с която [dunkelbunt] омайва феновете си по цял свят.

beglika2

На БЕГЛИКА ФЕСТ 2015 [dunkelbunt] ]ще демонстрира на публиката знанията и уменията си, свързани със смесването на специални подправки и етерични маска, като сътворява уникални субстанции, които превръщат кулинарията в изкуство. Любо Александров, който пристига директно от Канада ще събере формацията KABA HORO специално за БЕГЛИКА ФЕСТ 2015. Базираният в Германия български музикант КОСТА КОСТОВ също ще се изяви на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015, който ще стане домакин на неговия глобъл джипси баунс.

На БЕГЛИКА ФЕСТ 2015 ще чуем и Meszecsinka – българо-унгарски проект вдъхновен от общата любима фолклорна песен за малката луна на Емил Билярски (етно-рок явлението Korai Öröm, добре познати на българската публика) и Анамари Ола (Fokatelep). SURBAHAR е друго ново попълнение в звученето на фестивала. Зад името Surbahar стои музикантът и продуцент Павел Стойчев. На сцената на БЕГЛИКА ФЕСТ заедно с Павел ще видим и концертиращите с него музиканти, представящи музиката му в пълната ѝ прелест и въздействие – Surbahar Live Band.

Това обаче изобщо не е всичко! В „Играй“ влизат още атрактивни  театрални и 3D  пърформанси, огнено шоу, цирк, въздушна акробатика и  какво ли още не! Местата за провеждане ще са на различни локации от фестивалната зона или около нея – Тихата поляна, на сцена във водата, в гората, дори на остров, до който ще се пътува със сал! Всички форми на игри ще предизвикват въображението, ще са форми на учене и сътрудничество, което ще е насочено към приключенство и откривателство.

„Твори“ сияе в оранжево. Към този елемент се числят всички дейности, свързани с човешкото творчество: от хендмейд до всякакви иновативни и дигитални форми на художествено творчество  – изобретения, работилници, кътове за творчество, стари и нови занаяти.

Те ще са ситуирани из цялата фестивална зона в обособени и нефиксирани места – поляни , гори, на екрани, инсталации, конструкции. Ще има една специална изненада – скулптура от естествени материали, която ще „проговори“ в определен час на денонощието и в определена фаза на Луната!

На БЕГЛИКА ФЕСТ 2015 ще се насладим и на вълнуващия нов проект на фантазьорите от ММУУЗЗАА (Музикална Магия, Универсална Утопия, Забравени Знания, Антични Аспекти) – БЕГЛИШКИ НИНДЖИ – реална приключенска игра от първо лице, основана на петте елемента – земя, въздух, вода, огън и човек.

„Твори“ ще включва още различни активности като лайв пейнтинг (живо рисуване), натурални колажи от природни материали, кръжок по пин хол фотография и други форми на творчество, които ще преобразят Беглишката поляна!

Зелената нишка от шевицата е за „Бъди“. Бъди слага под крилото си всички срещи на Беглика под разнообразните форми на обсъждане, беседи, презентации, обмен на добри практики и други представяния на тазгодишния фестивал.

Един от акцентите в модула „Бъди“ тази година е темата  „Родителство и учене“, обединени под  мотото „Бъди родител“. Да бъдеш родител е голяма отговорност и добрите практики по темата ще се споделят и обменят от всички, които влизат в тази важна житейска роля. Темата „Здраве и благоденствие“ е другата важна част от „Бъди“. В „Бъди здрав“ ще се обменят ценни знания и практики, свързани с природосъобразния начин на живот и здравето в индивидуален, обществен и природен план.

В „Благоденствие“ пък влизат всички онези теми, третиращи интересни икономически и социални въпроси, които вълнуват всички. Беглика прави експеримент и ще се опита да отговори на въпроси като възможно ли е обществата да преминат към самоподдържащи се системи посредством обмяната на стоки и услуги при намаляващото посредничество на паричните средства и финансовия капитал.

На фокус тук попадат и актуални теми засягащи въпроси като свиването на неблагоразумното потребление, оптимизирането на производството и излишъците, преработката на отпадъците, солидарното земеделие и стопанисване на средата, смекчаването на човешката намеса в природните процеси и всичко онова, което ще ни позволи да живеем в един свят с бъдеще.

Макар и разделени по своята насоченост, трите цвята са неизменно вплетени един в друг. Много от участниците и съдържанието на единия елемент попадат и в другите два, сътворявайки магическа картина и взаимодействащи си едни с други. Те се преплитат и играят с възприятията, цялата картина е пълна, красива и многолика Беглика на обмена.

Билети:

  • 1 човек, предварителна продажба: 70 лв (петък, събота и неделя) и 75лв (за целия фестивал)*Тази ценова категория важи  до 15 юли 2015
  • Семеен билет (двама възрастни плюс децата им):  80 лв (петък, събота и неделя)  и 100 лв  (за целия фестивал)* Тази ценова категория важи до 15 август 2015


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *