000041

FREON – Pyrotechnix Crew

By Тони Тодорова, 05.11.2014

Как се тагваш?

Пиша “Freon”. От както се занимавам с това смених 2-3 тага. По едно време като започвахме да формираме crew-то, “Stern” ми каза да пиша “Фрон” и от там добавих едно Е, защото ми звучеше по-добре, а иначе най-първия ми таг беше “Viper.

А какво означава „Freon?

Газ, който се ползва в хладилната индустрия. До преди време и във всякаквифлакони под наляганеи той е основния причинител на озоновата дупка

Чувстваш ли се и самия ти като „фреон“ за околната среда? Хахах

Не, все пак добре се сработваме с Ozonе.

000045

Кога започна да се зарибяваш с графити?

През 2001 бяхме направили една стена на училището с другите от класа, после големите ни гониха да ни откраднат космосите. Разбираш как това травмира младия ум и чак 2004 се захванах пак. Примерно.

Кои бяха първите графити, които видя?

Luckyone, „UGSLukyone, UGS, BM, Rake, NSP нямаше кой друг да видиш. Един от моя вход тогава винаги вървеше с една тетрадка и където види графит по улицата си го прерисуваше.

Какво надраска първо ти?

Първото, което написахме през 2001 беше Stupid. С още шестима от класа – всеки по една буква и за да е по- графитърско, най- високото момче нарисува character над буквите, изкопиран от не помня къде.

Как се запозна със Stern и Dark (PTC)?

Когато започнахме да рисуваме с брат ми,той и Stern бяха в едно даскало.Тогава брат ми беше напечатал фалшиви купони за стола и докато Stern и другите ходеха да взимат от него, брат ми видял някакви скици на графити. Уговориха се да направят някаква стена заедно. И така от дума на дума. После и с Dark.

IMGP3293

Брат ти ли те зариби по графитите?

То тогава и двамата се зарибявахме, но той беше връзката между мен и Stern и в последствие и Dark. Но по едно време спря да рисува и вече не го пишем много към crew-то. Имаше и 5-ти човек, Cant, но с него по едно време се бяхме скарали и той реши да излезе. Но все още сме си приятелчета.

И в крайна сметка си останахте само тримата?

Да.

От които ти си в чужбина…

И все едно crew-то в момента е от двама човека. Малко е кофти, но задължително всеки път, като се прибирам, най-късно на втория ден правим стена заедно. Разстоянието не ни разделя изобщо, пак си представяме crew-то, само че аз го репрезентвам от тук (Дания). Даже наскоро правих една стена и се забърках много там.

Какво се случи?

Ами имаше нещо като мини event – „Графит за теб, графит за мен, графити” –  30 райтъра си имахме номерца за всеки таг и на рандом теглихме номер, с който трябва да напишеш на някого друг тага. Т.е. този път на стената не писах Freon, а Xpome. Това ми се беше паднало на мен. Като цяло това се случваше в България, но аз бях единствения, който не беше в страната. Но това си е фейсбук event, не сме се събирали на едно място да рисуваме тези въпросните 30 човека.

Xpome by Freon

И това си е организация между вас?

Да, постваме си снимки после на графитите.

А кой го измисли?

 Алекси Иванов.

Сега след толкова години какво повече развиваш като стил?

Може би букви. Интересувам се много от типография, дори много повече, отколкото от графити. Постоянно пиша някакви работи, но като цяло искам да обърна повече внимание на характерите и на илюстративната част на нещата.

000057 freon_nexr

Учил ли си рисуване някъде?

Ходих по едно време на уроци по рисуване, защото исках да уча архитектура в България.

Мисля да се опитам да вкарам графитите в портфолиото си. Така и така останалата част на портфолиото ми е архитектурен дизайн и си мисля, че мога да направя някакви по-интересни фасади. Малко ми бяга идеята да работя като архитект.

Но като цяло мисля, че има сгради, на които задължително трябва да има нещо избомбено на тях. Даже да не е изпипана легална работа, просто плаче за нещо мръсно, да речем с хром и червено. А има и други, на които просто като видя някакъв таг на тях, което най-често е на някакво хлапе, ми иде да го смачкам.

Драскаш по други тагове, така ли?

Понякога.

А на теб драскат ли ти по таговете?

Доста често. Тук особено много, защото тук не съм много активен и като цяло не познавам никакви други райтъри в тази част на Дания. Даже и като ходя по някакви галерии никога не съм засичал някой райтър да рисува.

В Дания графитите развити ли са като цяло?

Да, рисуват много, но като цяло съм по привърженик на пловдивските.

А нивото им спрямо българското?

Не мога да ги сравня, те са съвсем различни стилове. Правят доста бомби, но има и много легали. Правят се двете неща. Ако трябва да съм честен, в България са по-абстрактни нещата, докато тук са чисти и прави линии, доста по-изчистени. Има разнообразие на всякъде.

10668288_862443960441932_2121704223_n a001-007

Когато замина за Дания продължи ли да си толкова активен, както в България?

Като заминах беше абсурд да си купя спрей. Идваше ми скъпо и не ми оставаха пари за графити. Не можех да си разпределям бюджета. А след това, когато започнах да си купувам спрейове, пък нямаше с кого да рисувам и нямах такова желание. Не познавах никакви други райтъри и нямаше кого да викна. А когато  излизах с разни хора и почвах да рисувам, се занимавах основно със стената, а не със зяпачите. Тогава в последствие започнах да си рисувам сам. В началото исках супер много да си взема някакви спрейове. После си откраднах два и рисувах с тях. Беше някаква арт книжарница и не се продаваха. В задната стаичка правеха рамки за платна. В една кофа имаше спрейове и аз си взех два в раницата и си излезнах.

Поне нарисува ли нещо яко с тях?

Да, в един подлез рисувахме с Idler.PT_KUTS_by_pyrotechnix.

Откъде идва името на crew-то ви?

Ами ние като цяло първо измислихме съкращението на буквите и след това значението им. Наближаваше Нова Година, когато ги измислихме. От около месец си карахме с буквите PTC (PT Crew) и тогава по случай новата година си купихме пиратки и така го озаглавихме –Pyrotechnix Crew. В последствие си измислихме и други, като – Paedophile Teenagers, беше смях, но това се задържа и го оставихме.

Иначе съм част и от QTS с IdleOne и Тошката Миста. Вече С Idler правим рап – Chainsaw… не знам кога ще се наканя да ъплоудна нещо ново, ама тука има два трака https://soundcloud.com/teesh032 . Правя някакви бийтове, дори сега съм започнал да сглобявам кратко филмче за PTC и CMSкато му измислям целия саундтрак. Филмчето ще включва кадри на стени, които сме правили, бомби, тагове или поне някаква малка част, защото не винаги снимаме видео.

Лесно ли е да се поддържа графити темпото сред другите райтъри?

Трябва да си активен постоянно особено сега, когато има интернет, трябва да постваш нови и нови стени. Вече не е само локално в твоя град каква е сцената, а сега най-малко държавно се състезавате. Искаш – не искаш си част от това състезание и трябва да си поддържаш името. Но най-честата пречка са парите. Всеки път, когато си дойда в България, искам да направя минимум 20 парчета, но нали трябва да си купя самолетния билет.

IMAG0054 IMGP5238 IMGP5269

Много хора казват, че парите не им достигат и например заместват бялото с латекс…

Да, но в Дания, между другото, е по-евтино да рисуваш със спрейове вместо с латекс. Латексът е толкова скъп, че се налага да си намирам . Рисувах една година имаше фестивал Just Writing my name и аз последен си мазах стената и си оставих баката в едни храсти. После съм взимал от разни входове, където видя, че никой не ги пази. Иначе съм добро момче. Просто в България си бях свикнал да рисувам мощно с латекс, а тука цените ме забиха тотално.

За какви разлики в цените говорим?

От рода на 160 лева за 10 литра бял латекс, докато в България за 10 литра даваш 15 – 20 лева максимум.

Какви са причините да продължаваш да се занимаваш с графити?

Просто ми харесва. Когато нямам какво да правя, винаги хващам листа и си правя някаква скица. Досега никакъв кяр не съм видял от графитите.

IMGP5318 IMGP5721

Това е интересно, защото цялото ти crew в последните години изключително много се разви…

Те, между другото, много се развиха в момента, в който заминах за Дания. Тогава за пръв път ни извикаха на фест, на който аз не успях да отида.

Разкажи ми някаква случка с графитите, която никога няма да забравиш?

Ами да речем как на 19-та секунда дойде патрул. В Пловдив, алеята на любовта до централна гара. То още стои едно започнато на български ПТЦ. Тогава тъкмо изведнъж всички проститутки и сводници си тръгнаха и ние решихме да започваме да шарим. Снимахме с една видеокамера и на 19-та секунда дойде една „Лада“. Разбягахме се навсякъде. Аз и брат ми започнахме да търсим някакви входове да се крием. Dark-a не го знам какво направи, но Stern-а стигна задънена улица иси го хванаха. За да го пуснат полицаите им даде спрейовете си и 3 лева. Това тогава си бяха 4 дюнера от Аладина за всеки от патрулката. Тогава и Skizor беше донесъл от Гърция маркери и супер много им се радвахме, но и тях взеха.

А Stern, докато е бил в патрулката, аз му звънях,защото го нямаше близо 20 минути вече. Той пък ме беше записал в телефонния си указател Freon– PTC ( ?) и куките го питат: „А, това на един от тези, които избягаха ли е?!” и той отговаря: „Не, това е на един приятел nick-a на Контрата (CS).”

То много интересно е било в патрула, малко кофти, че го разказвам от трето лице, но все пак…казали му: „Ми то сега.. момче.. бензина кой ще ни го оправи..?” Тя колата между другото не успя да запали.. Stern в същото време им казва: „Ми аз тука имам едни 3 лева…”. Накрая тръгват да го пускат след като си е дал флаконите и те му казват: „А, момче, а бензина?!”

Това се случва някъде 2009 година. (преди 8 години)…

Това ли е единствения път, в който са ви гонили ченгета и са ви хващали?

Не точно. Транспортна полиция са ни хващали, но тогава просто ходихме да си снимаме графитите. Помислиха, че ще крадем спирачки или нещо такова и си ни прибраха просто.

IMGP5723 IMGP46811

А за този преход от бомбата към легала какво мислиш?

Не трябва да е тотален преход според мен. Трябва по малко и от двете, макар че няма лошо, ако си изкарваш парите от това.

Но аз напоследък само с бомби се зарибявам, по интересно ми е сега на този етап. Вечер да си излизам и да си цапам.

Това е малко странно, защото твоето crew е точно противоположното, насочило се е към легалите, а пък ти дърпаш в другата посока?

Трябва да има баланс.

Смяташ ли, че в България някой гони бомбаджиите и има реална заплаха да ти разчетат тага и да те закопчаят?

Да, смятам, хаххаах. Един приятел го спря полицай на центъра и му каза: „Много грозни влакове правиш!”.

PT_KUTS_by_pyrotechnix Pussy Money Weed

Драскал ли си влакове?

Да, но много не ме изкефи. На улицата има повече тръпка според мен.

Е, в смисъл аз на първия си влак се чувствах мега хард кор. Все пак първия ми влак. Но в последствие ми омръзна trainbombing-а.

l_bf3bf3697d244a7981b024bf103e176c

Най-близките приятели сред райтърите кои са?

PTC и CMSKUTS, FARS.. като цяло повечето от райтърите са приятни хора и ме кефят.

Rooftops_by_pyrotechnixSkjoldhoj_Bar_by_pyrotechnix

2008_10250015 FREON DARK STERN IMAG0093 IMAG0158 IMAG0159 IMG_0272IMAG0168IMG_0174IMG_0270 IMG_0273IMG_0276IMG_0279IMG_0291IMG_0294IMGP0214IMGP0216 for the interwebsIMGP0242IMGP0880IMGP5400IMGP5824IMGP6696IMGP8427IMGP8911lets cut some forskins 126

 

 

 

 

 

 


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *