''Back home'' 2012

OSCAR – ME CLICK

By Тони Тодорова, 24.07.2014

Oscar, какъв си в на улицата и какъв си в живота?

Аз  съм себе си. Предполагам, че съм сдържан, поне така ме описват приятели и познати, не мога да говоря за себе си, не обичам саморекламата. Импулсивен съм по мой си начин.

Как измисли псевдонима си?

Честно казано ми се губи тази част, защото докато стигна до Oscar преминах грубо казано през 20тина думички за около 4-5 години, но само някои от тях видяха стена. Предполагам, че Oscar ми звучеше просто по-добре. В последствие разбрах, че има едно момче от Пловдив също с таг Oscar или Oskar, не знам дари рисува още, но поздрави.

Как се зариби да драскаш и колко години навъртя на бургаските улици?

Осми клас, български рап. Учих рисуване в началното и графитите ми бяха най-интересни от новите неща, които ми показа хип-хоп културата, та така. Това се случи 2002 – 2003 година, но до 2010 не си давах зор, след това започнах да гледам по-сериозно на графитите.

Преди да започнеш да рисуваш легално, по какви места си драскал и какво?

Все още рисувам по подлези, полустурени стени, строежи със странни субекти, това няма да се промени, нямам нервите и времето да се занимавам с на всеки случаен минувач глупостите при положение, че съм отишал да рисувам не с 5 спея и скица на билет от автобуса. Винаги пиша букви, керъктъри до сега не съм се впускал да правя на стена, защото приоритет ми е надписът да е на ниво.

2012 bananas1 ravnets 2013 cyber fonkee

Разкажи ни за Бургас, как се приемат графитите ти, имал ли си проблеми с хората, с властта?

Бургас е много добре подредено, спокойно градче, където на никой не му пука, че се занимаваш с графити в общи линии. Има разбира се хора, които се кефят, но за хубаво или за лошо е някаква пасивна симпатия, което за мен е ок, не обичам като ида някъде да се видя с приятели и се появи човек, дето цяла вечер ме занимава с графити и накрая никой не видя… С полицията веднъж почти имах проблем, но ме покриха едни познати случайно, дълга история и не е за тук. : )

Колко години минаха от създаването на Me Click?

След около два месеца стават три години от създаването, което беше изтрезняване на обща стена и много глупости, после ни трябваше лого за клипа и така. След нея известно време всяка стена ни беше изтрезняване и рисуване на магия.

Как се събрахте като Crew?

Познаваме се с Dilom & Raveo от няколко години преди да започнем да рисуваме заедно, всичко покрай графитите. В последствие Raveo ме запозна и с Митака а.к.а Mitzo, но на никой не му минаваше през ума, че може след време да рисуваме и работим заедно. Като отношения сме доста различни характери, всичко е до балансът.

Научихте ли фотографа си (Mitzo) да драска с вас?

За момента помага малко, но качествено в някои проекти.

Правите ли много компромиси помежду си?

Разбира се, хора сме все пак, всички си имаме различията, а машината трябва да работи.

Когато си в crew по-обвързан ли си с останалите или си еднакво свободен, както ако си сам?

Ако говорим за общи проекти – да, няма как да е иначе – всеки има идеи, които се представят и обсъждат, за да се синхронизираме и да си свършим работата, било то поръчка или наш проект. Когато съм сам определено имам свобода до толкова, че бих се ангажирал с нещо, което момчетата може и да не удобрят, но това трябва да важи за всеки човек.

Кои са най-добрите графити, който сте правили заедно?

Хм…  ME Click 2 години ми е от любимите, друга любима стена е една поръчка с мотив от приказка, където в последствие се наложи да дорисуваме известна част от стената на фрийстаили и накрая се получи много добре.

A кой е графита, който си правил сам и се гордееш с него?

Нямам такъв, всеки е сам за себе си, защото всеки изисква различни компромиси и усилия и е различна случка.

GGMMOO jega 2012 looksharp old skool 2012 os 2012

Повечето райтъри се обръщат към начинаещите с думите: „Уважавайте по-големите, респектирайте се от-по големите”. Каква е йерархията между райтърите, има ли такава?

Това е в основата на всичко, защото от както започнах до сега съм видял доста лапета, които в един момент си мислят, че са нещо мега велико (а никой пет пари не дава за тях), а в следващия момент виждат, че то не било толкова лесно и се отказват. Лошото в случая е, че в детската си глупост някой път драскат върху чужди неща, някои от които са част от историята на графитите в България или да кажем конкретният град. Не става само с ядене…

Липсва ли уважението към по-старите райтъри?

В Бургас тези, които все още рисуваме имаме уважение към тези преди нас, не може иначе. Не мога да говоря за другите градове, защото нямам представа как е там в детайли.

Кои бяха първата вълна райтъри в Бургас?

Esteo е човекът, на който се радвах като малък и обикалях кварталите, за да търся места, където е рисувал, защото нета още не беше кой знае какво. Не знам за първа или втора вълна, но Esteo, Dilom, Uprot рисуваха зверски за мен неща още, когато не знаех какво е флакон Монтана. Също така и Bas & Zka11 aka Zack от Созопол имаха стени в Бургас. Първите графити в Бургас, които видях бяха техни.

Доволен ли си от резултата, който показваш на улицата?

Надявам се никога да не остана доволен за дълго.

Отправи послание към начинаещите?

Спрейове и бои се продават на много места, всеки може да нацапа нещо и да си мисли, че е номер едно. Ако наистина някой иска да постигне нещо в дългосрочен план, по-добре да си наляга парцалите и да рисува без да се надува. И уважавайте частната собственост (поне малко)!

osc 2012 Oxsr - 2011 s Raveo 2012 SpiritOfBurgas2014 throwie 1 throwie throwieeieiie thworbolnica

 


FacebookTwitterGoogle+PinterestSvejoShare

2 коментара

  1. Duilio казва:

    I lirltaely jumped out of my chair and danced after reading this!

  2. Kayleigh казва:

    Steve, check with Brianne. I know she’s working (her &#a&20;re8l2#8221; job) that weekend, but she lives in Sanford and may come to the event when not working.

Имаш какво да допълниш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *